Загальна економічна, військова, гуманітарна і фінансова підтримка Латвією України вже становить 1% від ВВП! Це неймовірний показник, за яким стоїть справжня людяність, дружба і партнерство.

Латвія гостинно прихистила понад 40 тисяч українських громадян, які рятувалися від війни. З перших днів російського вторгнення латвійські міста, такі як Рига, а також численні волонтерські організації надають неоціненну гуманітарну допомогу Українському народові.

Відзначу також рішучість та сміливість Саейми Латвії в ухваленні рішень на підтримку України. Парламент Латвії серед перших відгукнувся на звернення Верховної Ради та визнав дії рф тероризмом, а росію — державою, яка спонсорує тероризм.

Латвійські депутати визнали злочини рф в Україні — геноцидом. У Парламенті Латвії також прийняли заяву на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в Євросоюзі. Латвійський Парламент став прикладом для наслідування іншими країнами й парламентами світу у своїй політичній підтримці України.

Латвія проявила лідерство і у притягненні російських воєнних злочинців до міжнародної кримінальної відповідальності. Вона одна з перших країн, яка приєдналася до справи України проти рф у Міжнародному Суді ООН у межах Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Народ Латвії у найважчі часи простягнув Українському народові свої обійми підтримки, розуміння, співпереживання, солідарності, готовності боротися разом і до кінця — до Перемоги України. І ми ніколи цього не забудемо!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України