У результаті цього страшного злочину 298 невинних осіб, зокрема 80 дітей, втратили життя. Винними було визнано колишнього «міністра оборони» самопроголошеної «днр» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерал-майора Сергія Дубинського (на прізвисько Похмурий) та громадянина України Леоніда Харченка (Крота). Ще одного підозрюваного — полковника Олега Пулатова (Гюрзу) — було визнано невинуватим.

Президент України Володимир Зеленський назвав важливим рішення суду в Гаазі. «Але необхідно, щоб на лаві підсудних опинилися й замовники, бо відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі російські звірства — і тодішні, і нинішні — буде неминучим», — зазначив глава держави.

У Міністерстві закордонних справ України вказали, що рішення суду є знаковою подією на шляху до встановлення справедливості та забезпечення невідворотності покарання за вчинені злочини. Воно стало можливим завдяки тривалій і кропіткій роботі десятків слідчих та прокурорів міжнародної спільної слідчої групи, активною учасницею якої є й Україна.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що оголошені вироки також свідчать, що на лаві підсудних врешті-решт опиняться й ті, хто ухвалював рішення та віддавав наказ про збиття пасажирського лайнера. Покарання цих людей обов’язково відбудеться.

«Окрім індивідуальної відповідальності, невідворотну відповідальність за збиття МН17 понесе і російська федерація як держава, — упевнені в МЗС. — Передача злочинцям ЗРК «Бук» є очевидним порушенням міжнародного права, зокрема Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Транспортування смертоносної зброї на територію України є одним із ключових доказів у справі за позовом України до рф, що нині розглядається Міжнародним судом ООН».

У МЗС запевнили, що Україна продовжить докладати зусиль разом з партнерами, аби встановити справедливість щодо жертв трагедії літака рейсу MH17, а також їхніх рідних, які продовжують страждати через втрату рідних людей.

На знімку: рятувальники на місці авіакатастрофи малайзійського авіалайнера Boeing-777, Донецька область, 20 липня 2014 року.

Фото Юлія ЗОЗУЛІ (Укрінформ).