Дорогі українці!

Сьогодні, 21 листопада, ми відзначаємо День Гідності та Свободи.

Цей день було встановлено у 2014 році з метою віддання належної шани тим, хто у 2004 та 2013 роках постали на захист гідності та свободи українського народу, що призвело спочатку до Помаранчевої Революції, а потім до Революції Гідності.

Дуже важливо розуміти, що у 2004 році український народ постав на захист не конкретного кандидата у Президенти, а саме на захист своєї свободи обирати керівника держави, а також на захист своєї гідності, оскільки не захотів мати Президентом нав’язану росією двічі судиму людину, яка програла навіть нечесні вибори.

Та й у 2014 році український народ постав на захист не тільки європейського вектору розвитку. Він захищав свободу обирати собі долю, незалежно від думки росії та свою гідність, оскільки гідний народ не може допустити знущання влади над своїми дітьми тільки за те, що вони публічно висловили незгоду з нею.

Те саме й у 2022 році. Сьогодні український народ захищає від росії уже не тільки свою свободу та гідність. Україна стала щитом для усіх інших народів, які розуміють цінність демократії та прав і свобод людини.

Сьогодні свобода і гідність – це не просто фундаментальні цінності, це – водорозділ, який існує між цивілізованим світом, уособленням якого є Україна, та авторитарними режимами в особі російської федерації, які намагаються зламати правила міжнародного співіснування та повернутись до «війни усіх проти всіх».

При цьому Україна надзвичайно гідно веде себе у боротьбі з агресором – воює розумно та винахідливо, дотримується законів і звичаїв війни, виконує вимоги Женевських конвенцій щодо військовополонених, береже цивільне населення та інфраструктуру.

Саме свобода та гідність – це те, що відрізняє нас, Українців, від дикунської поведінки росії та росіян, їх злочинів проти людяності та намірів влаштувати геноцид цілого народу, піддаючи загрозі голоду і холоду інші держави.

Наше вільнолюбство, звитяга та гідна поведінка, навіть у взаємовідносинах з агресором, говорить усім, що це боротьба не просто України проти росії. Це боротьба світла проти темряви, добра проти зла.

Тому нас і підтримує увесь світ, а їх – жменя авторитарних диктаторів. Наш Президент бере участь у Саміті 20 найпотужніших країн, а їх міністр закордонних справ з ганьбою втікає з цього ж Саміту. І навіть Генеральна Асамблея ООН вперше в історії ухвалює резолюцію, якою визнає необхідність створення спеціальних механізмів компенсації Україні збитків, завданих російською агресією.

Я глибоко переконаний, що, як у і 2004 та 2013 роках, Україна знову відстоїть свою свободу та гідність, але на цей раз уже назавжди. І після нашої перемоги ми, нарешті, зможемо спокійно жити у мирній державі.

Слава Україні!

Слава гідному та вільному українському народові і його героям!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України