Парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком, до якої також входять члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: голова комітету Олександр Мережко та членкиня комітету Ольга Руденко, розпочала роботу на 43-й Генеральній асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) у Королівстві Камбоджа (на знімку).

Насамперед українські делегати висловили вдячність Спікеру Національних зборів Королівства Камбоджа Генгу Самріну та Прем’єр-міністру Хун Сену за підтримку України.

Також програмою передбачено виступи на загальних панелях, тематичних заходах щодо питань гендерної рівності та молодіжної політики, проведення низки двосторонніх зустрічей.

Зокрема, сьогодні відбулись зустрічі з представниками делегацій від Сполучених Штатів Америки та Південної Кореї. Як зазначив Олександр Корнієнко, під час розмови з представниками США, делегати «звірилися годинниками — і вони показали однаковий час, а саме — час підтримки України». Водночас Перший заступник Голови Парламенту розповів під час зустрічі про нагальні потреби України: «Війна триває і ми потребуємо допомоги у вигляді озброєння — в першу чергу артилерія, дрони та антидрони, а також теплі речі та кемпінги для наших військових у зимовий період».

Окрім того, він закликав до спільної дипломатичної роботи з країнами Азії, зокрема, щодо розповсюдження правдивої інформації щодо війни росії проти України: «Наша делегація пересвідчилася у стійкості намірів конгресменів і надалі підтримувати Україну. Представники делегації США запевнили, що американський народ — з Україною і наша Перемога — це і їхня Перемога».

Колегам із Південної Кореї українська делегація, до складу якої також входять народні депутати України Олександр Мережко та Ольга Руденко, висловила вдячність за гуманітарну допомогу та військову нелетальну зброю, яка використовується для боротьби з окупантами та оборони нашої держави. Водночас Олександр Корнієнко наголосив на необхідності надання Україні генераторів через терористичні ракетні обстріли російською федерацією енергетичних об’єктів України: «Адже це одна із першочергових потреб під час холодного періоду — росія пошкодила 40 відсотків наших об’єктів енергетичної інфраструктури, через що маємо критичну ситуацію на цьому фронті».

«Уперше делегація Верховної Ради України бере участь у Міжпарламентській Асамблеї ASEAN. Це справді історична подія у межах нашої взаємодії з державами Південно-Східної Азії», — зауважила зі свого боку Ольга Руденко. Вона також акцентувала, що має тривати робота на всіх рівнях «для розвитку наших відносин, зокрема, підтримки з боку країн цього регіону у боротьбі з російською агресією».

Для міжпарламентської дипломатії України регіон Південно-Східної Азії має стати одним із пріоритетних, про що наголосив голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. Він додав, що співпраця з країнами цього регіону відкриває великі перспективи для України: «Багато країн цього регіону готові до співпраці з Україною та надавати нам підтримку, оскільки розуміють, що Україна зараз захищає світову безпеку і міжнародний правопорядок».

Окрім того, на полях першого пленарного засідання 43-ї Генасамблеї AIPA Перший віце-спікер виступив на відкритті пленарної сесії 43-ї Генеральної асамблеї МА АСЕАН від України у частині заяв голів делегацій країн-спостерігачів. «Україна є твердою прихильницею світового порядку, заснованого на правилах мирного співіснування, міжетнічної й міжрелігійної толерантності, які є основними цінностями АСЕАН», — наголосив Олександр Корнієнко, додавши, що сьогодні світ зустрівся з невизначеністю, крахом правління міжнародного права та виникненням нових загроз, — Україна ж пліч-о-пліч з АСЕАН у вирішенні цих проблем.

«Важко заперечувати, що ми можемо побудувати стійкий і сталий світ, засновуючи його саме на толерантності, повазі та верховенстві права. Саме тому для України дуже важливою є подальша консолідація зусиль усіх членів міжнародного співтовариства, зокрема АСЕАН, щоб якнайшвидше припинити жорстоку російську агресію проти України та відновити мир на багатостраждальній українській землі», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Довідково

Міжпарламентська Асамблея Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) утворена у 1977 році з метою підтримання регулярних контактів та координації дій між законодавчими органами держав—членів АСЕАН, а також для налагодження взаємодії з парламентами інших країн.
Верховна Рада України отримала статус Спостерігача на Генасамблеї МА АСЕАН під час 42-ї сесії 23-25.08.2021 року.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.