На Херсонському напрямку противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання. Рашисти вели вогонь із танків, ствольної та реактивної артилерії по населених пунктах регіону. В обід понеділка у визволеному Херсоні знову були прильоти по цивільній інфраструктурі. Є поранені серед місцевих мешканців.

На звільненій території Херсонської області люди отримують допомогу, відновлюють роботу бізнес та державні установи. Фахівці цілодобово працюють над відновленням зруйнованих комунікацій. В обласному центрі працюють 13 бригад швидкої допомоги. Фахівцям оператора мобільного зв’язку вдалося відновити ще дві базові станції.

На Луганщині ЗСУ продовжують визволяти окуповані рашистами території.

Українські сили будуть готові до бойових дій взимку і перебуватимуть у «набагато кращому стані, ніж противники» завдяки підтримці США. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін на брифінгу в Індонезії. Він наголосив: «Важко передбачити, як розвиватимуться події і в які терміни, але ми підтримуватимемо Україну доти, доки буде потрібно. У центрі уваги США — підтримка України». До речі, раніше голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі висловив думку, що кремль зазнав поразки у кожній своїй цілі, яку він ставив у повномасштабній війні проти України.

Своєю чергою у Міноборони натякнули: зима — не привід зупиняти визволення української землі від путінської орди.

«Ті, хто зараз говорить про можливу «паузу в бойових діях» через морози взимку, напевно, ніколи не засмагали в січні на Південному березі Криму», — йдеться у повідомленні МОУ. І це сприймається як команда до дії!

Натомість стан «другої армії світу», попри масштабне поповнення поки що живою силою, не видається бадьорим.

На росії почалися затримання «чмобіків» за невиконання наказів та відмову воювати. Відео «виховних моментів» з’явилися у публічному доступі. За ігнорування свого громадянського обов’язку «в умовах збройного конфлікту або ведення бойових дій» гарматному м’ясу світить від двох до трьох років, згідно з кк рф. А якщо феміда диктаторської системи доведе (за вказівкою зверху вона доведе будь-що), що такий пацифізм спричинив тяжкі наслідки — то потягне на десятку позбавлення волі.

Вочевидь, ситуація із частковою мобілізацією на українську «спецоперацію» вийшла з-під контролю антибандерівських генералів путіна. І «чмобіки» ухиляються, ховаються та бунтують.

Спрацьовує інстинкт самозбереження: краще за ґрати, ніж добривом на українські поля. Проте й у буцегарні численну «еліту» російського суспільства дістає довга рука місцевого патріотизму «вагнерівців». Ця неофіційна, але рушійна приватна сила тоталітарної влади поповнює свої лави зеками. Причому особиста їхня згода не вимагається...

А ще пожвавішав супровід рупорів кремля. Днями російська пропаганда розігнала по телеграм-каналах «сторі»-відео про те, що ЗСУ вбили окупантів, які нібито здалися в полон. От орки раптом згадали правила ведення війни! Однак якщо противник під час здачі у полон відкриває вогонь, його вражають, і це вважається смертю на полі бою під час перестрілки.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на це відео. За його словами, скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин — відкрили вогонь по ЗСУ.

Ситуація із нібито розстрілом росіян, що вивісили білий прапор, а потім відкрили вогонь, — традиційний трюк для путінських ординців. Його вони демонстрували неодноразово і вперто у різних «гарячих точках». Зокрема, навесні цього року у передмісті столиці, яку «брали за три дні».

До речі, запити на перемир’я протягом восьми років російсько-української війни у рамках мінського процесу відбувалися за тим самим сценарієм. Коли російські формування наші захисники заганяли у кут, ті запитували режим тиші, аби відновити сили і знову підступно порушити всі домовленості. Щось подібне, але вже на високому рівні кремлівської ставки, яка явно не тягне розв’язну нею війну в Україні, відбувається й зараз із медіа-шуму «готовності москви до перемовин з Києвом».