А міністр оборони США Ллойд Остін висловив думку, що українські сили будуть готові до бойових дій взимку і перебуватимуть у «набагато кращому стані, ніж противники» завдяки підтримці союзників.

Наразі в експертних колах дедалі частіше лунають прогнози щодо терміну та умов закінчення війни, яку розв’язала росія проти України.

По суті відповідь на ці питання вже дав Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у статті «Перспективи забезпечення воєнної кампанії 2023 року: український погляд», яка раніше була опублікована в Укрінформі. У контексті нинішньої ситуації цю програму дій від Залужного сьогодні детально розібрали оглядачі Defanse Express.

У публікації розглядався саме сценарій наступальної кампанії ЗСУ у 2023 році. При цьому наголошується, що просто отримати зброю замало. Необхідно й озброїти нею підрозділи й забезпечити її експлуатацію — вміти ефективно використовувати озброєння.

Зараз Сили оборони України тримають лінію оборони протяжністю майже 3,7 тисячі км, десь це безпосередні ділянки боїв, десь кордон з рф, а десь тисячакілометровий кордон з білоруссю. А ворога ще потрібно вигнати зі 108 тисяч кв. км окупованої ним з 2014 року території України, що співставно з розмірами такої країни, як Болгарія. Тобто йдеться про те, щоб отримати саме наступальний резерв з 10—20 бригад, які необхідно озброїти.

«Зазначене може бути зроблено лише шляхом заміни основних зразків озброєння вже існуючих бригад на сучасні, які надаються партнерами України», — пише Залужний. До цього також необхідно ще й додаткові артилерійські та ракетні системи, ЗРК, комплекси РЕБ, управління, зв’язку, розвідки, боєприпаси тощо.

Але поки що можливо обмежитися лише розрахунками основного типового штатного озброєння 10—20 бригад. Далі можливо просто помножити ці цифри на 10, за нижньою межею оцінки потреби у бригадах, або на 20 — за максимальною. Й тоді йтиметься про:

танків: 310—620 од.;
БМП: 1090—2180 од.;
артилерійських систем: 360—720 од.;
РСЗВ: 180—360 од.;
ЗРК/ЗРГК ближньої та меншої дальності: 180—360 од.;
10 000 — 20 000 од. автотранспорту.

Й аналогічна ситуація щодо певних видів озброєння спостерігається у багатьох арміях НАТО.

Але навіть окрім прямого шляху нарощування кількісного показника сил та засобів, як зазначається у публікації, правильним вектором може бути відповідь на дистанційну війну, яку веде зараз рф проти України. Тобто застосування проти армії росії далекобійних засобів ураження з перенесенням впливу на її територію.