Але часто вони стикаються з великою кількістю різних проблем, зокрема й бюрократичних перешкод. Щоб більше дізнатися про те, чим живуть ці добровільні помічники, які перепони долають та якої допомоги потребують від влади, з ініціативи начальника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія провели перший волонтерський сніданок. Він об’єднав майже півсотні представників різних волонтерських організацій.

— Ми хочемо з перших уст знати, з чим вам доводиться стикатися і чим може допомогти влада, — сказав Сергій Гамалій під час зустрічі. — З перших днів війни з багатьма ми знайомі та тісно співпрацюємо. Але є чимало волонтерів, які працюють самостійно. Ми прагнемо об’єднати наші зусилля, налагодити комунікацію та разом діяти заради перемоги.

Чи не найбільша проблема для багатьох — це відсутність інформації про реальні потреби як бійців, так і вимушених переселенців. Добродійникам буває важко уявити загальну картину, а тому відбувається дублювання запитів на допомогу. Інколи трапляється й відверте шахрайство та різні ситуації, які призводять до неефективного витрачання ресурсів, сил і коштів, які можна було б спрямувати на корисні справи. Тому обласна військова адміністрація хоче налагодити зв’язки насамперед між самими волонтерами, а паралельно — з органами влади та військовими.

Під час сніданку до обговорення долучилися волонтери, які у своїй діяльності охоплюють надзвичайно широкий спектр напрямів. Усе, що вони роблять, важко перелічити. Хтось доставляє військовим техніку, озброєння, амуніцію, одяг, автівки, обладнання та медичні засоби. Інші плетуть кілометри сіток, готують сухпайки, енергетичні батончики та домашні смаколики, сушать борщі та виготовляють консерви. Комусь доводиться допомагати переселенцям знайти житло та речі першої необхідності, дбати про дітей, які постраждали від війни, надавати психологічну допомогу та займатися реабілітацією як цивільних, так і військових. А митці їздять з концертами на передову та організовують збір коштів під час мистецьких акцій. При цьому кожен має свій унікальний досвід, тож, об’єднавши зусилля, можна отримати потужний ресурс для допомоги всім, хто цього потребує.

Волонтери розповідали про свою діяльність та ділились планами, для реалізації яких шукають однодумців. Усі підтримали ідею створення комунікаційного майданчика, який діяв би на зразок інтерактивної карти потреб для переселенців, яку створено в області. Яким буде цей майданчик, поки що немає єдиної думки. Але він повинен давати комплексну картину потреб військових і ВПО та водночас можливостей різних благодійників, аби фінансовий і людський ресурс використовувався якомога ефективніше. А ще важливо, щоб за необхідності можна було легко знайти контакти людей зі спеціальними знаннями для реалізації різних задумів.

Зустріч стала початком важливої сторінки в діяльності волонтерів та взаємодії їх з обласною владою. На переконання очільника ОВА, ця ініціатива матиме продовження, бо вже на старті продемонструвала свою актуальність та перспективність.

Хмельницький.