Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

За даними британської розвідки, росія, починаючи з вересня, запустила проти України сотні безпілотних літальних апаратів (БПЛА) іранського виробництва і здебільшого використовувала цю зброю проти тактичних військових цілей й української електромережі.

«Проте останнім часом російське командування, ймовірно, також хотіло, щоб БПЛА іранського виробництва надавали пріоритет медичним установам як можливим цілям і вражали їх керованими боєприпасами у разі ідентифікації», — йдеться в огляді міноборони Британії.

На думку британської розвідки, рф могла проводити кампанію з використання БПЛА, щоб компенсувати гостру нестачу крилатих ракет, але цей підхід мав обмежений успіх. Більшість запущених безпілотників були нейтралізовані.

Аналітики припускають, що країна-агресорка майже вичерпала свої поточні запаси БПЛА та намагатиметься їх поповнити. Мовляв, їй швидше закуповувати літаючу зброю за кордоном, зокрема, в Ірану, ніж виробляти нові крилаті ракети всередині країни, стверджує британська розвідка.

Водночас аналітики інституту вивчення війни (ISW) припускають, що кремль створює інформаційні передумови для нападу під чужим прапором у Бєлгородській області рф, намагаючись відновити громадську підтримку війни в Україні шляхом залякування.

В ISW зазначають: підтримка «спецоперації» зменшується серед російських мешканців прикордонних регіонів та решти країни після мобілізації та воєнних невдач путінського війська.