Перша леді України Олена Зеленська стала почесною гостею Форуму перших леді та дружин глав урядів країн Карибської співдружності (Spouses of CARICOM Leaders Action Network, SCLAN, очільниця – дружина Прем’єр-міністра Белізу Россана Марія Брісеньо). Олена Зеленська запропонувала учасникам спільні проекти в межах київського Саміту перших леді та джентльменів.

Під час онлайн-виступу вона висловила співчуття у зв’язку з природними катаклізмами, зокрема ураганом «Ліза», які спричинили численні руйнування в Карибському регіоні. Перша леді зазначила, що українці також знають, що таке залишитися без житла, комунікацій, але не через стихію, а через російську навалу.

«Але різні катаклізми – війна чи стихійне лихо – мають дещо спільне. Вони відкидають країну в розвитку, натомість виводять на перший план виживання.

У таких умовах роль першої леді – це набагато більше, ніж просто роль дружини Президента. Мій досвід каже: ми як перші леді можемо дуже багато зробити для добробуту людей у наших країнах, особливо якщо об’єднаємо зусилля», – наголосила Олена Зеленська.

Вона запросила колег приєднуватися до ініційованої нею міжнародної спільноти – київського Саміту перших леді та джентльменів. Другий Саміт під назвою «Україна та світ: майбутнє, яке ми (від)будуємо разом» попри війну відбувся в українській столиці 23 липня. Він був присвячений повоєнному відновленню країни.

«Це не лише наша війна. Вона вплинула й впливає на весь світ. На жаль, ви відчуваєте це й у своєму регіоні. Так, війна, яку розв’язала Росія проти України, спровокувала продовольчу кризу. Блокада агресором українських морських портів поставила під загрозу продовольчу безпеку мільйонів людей у різних країнах в Азії, Африці, Латинській Америці. Але важливо не переплутати причини та наслідки. Якби Росія не здійснила свій загарбницький напад, цього б не сталося. Напавши на Україну, вона кинула виклик усьому світові. Ось чому нам потрібні спільні дії», – прокоментувала Олена ЗеленськаВона розповіла, що за рішенням учасників Саміту він перетворюється на платформу, що діятиме постійно для реалізації спільних проектів у будь-який час, і закликала колег до участі.

«Уже наприкінці зими я планую розпочати підготовку до наступного заходу, який відбудеться влітку 2023 року. В сучасному світі все дуже близько й кордони тендітніші, ніж здаються, бо ми живемо спільними процесами. Тому тільки разом ми сильніші», – резюмувала перша леді.

Карибську співдружність (CARICOM) було створено в 1973 році. Вона об’єднує 20 держав регіону, які співпрацюють задля економічної інтеграції, координації зовнішньої політики, соціального розвитку та безпеки.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України