План на своєму засіданні затвердив Оргкомітет з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору за співголовування Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу до парламентаріїв країн світу звернулася Верховна Рада України. «Мусимо визнати, що стандартна формула про те, що минулі злочини ніколи не мають повторитися, вкотре не спрацювала. Ті страшні події повторюються нині в Україні. Як тоді, так і нині росія намагалася нав’язати свою волю Україні, а зіткнувшись з опором, вирішила вдатися до грубої, нічим неприкритої сили та геноциду.

Верховна Рада України закликає парламенти держав світу відновити історичну справедливість та визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду проти Українського народу. Це стане важливим сигналом усім силам у світі, які можуть вдатися по нових геноцидних дій, та вагомим внеском у справу забезпечення мирного та безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь», — ідеться в постанові українського парламенту.

«Увесь світ має розуміти, що росія була й залишається злочинцем, для якого геноцид — прийнятний інструмент для досягнення власних цілей», — наголосив під час засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Наразі Голодомор 1932-1933-го визнали геноцидом українців парламенти 17 держав — учасниць Організації Об’єднаних Націй зі 193. 24 листопада до них приєдналися парламенти Молдови, Румунії та Верхня палата парламенту Ірландії. «Воістину історичне рішення Шенад Ерен про визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Ірландія належить до числа наших найближчих друзів, які не бояться називати речі своїми іменами», — йдеться в повідомленні посольства України в Ірландії у Твіттері.

Як повідомляє Український інститут національної пам’яті, минулого четверга опозиційний до режиму лукашенка Об’єднаний перехідний кабінет Білорусі ухвалив постанову про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу та засудження злочинів комуністичного уряду проти національних республік Радянського Союзу в міжвоєнний період.

Зокрема, у постанові йдеться про «визнання злочинної політики комуністичної держави щодо народу України, яка призвела до штучного голоду 1932-1933 років, актом геноциду проти українського народу та злочином проти людства. Ми також засуджуємо ці та інші злочини, скоєні комуністичним урядом проти національних республік Радянського Союзу в міжвоєнний період». 

Тим часом у Штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбувся захід пам’яті жертв Голодомору «Голод як зброя: його довгострокові наслідки для людини та людського розвитку». На заході, який організували постійне представництво України при Організації Об’єднаних Націй та українська громада США і в якому взяли участь представники дипломатичних місій при ООН, ішлося про те, що 90 років тому кремль використав голод як зброю масового знищення українців.

Фото зі сторінки Верховної Ради України у Фейсбуці.