Про це представники програми та їхні партнери повідомили нещодавно під час презентації її діяльності (на знімку) на наступні три роки.

«Я радий оголосити, що USAID продовжує Програму DOBRE на три роки, надаючи додаткові 40 мільйонів доларів фінансування, — сказав під час презентації щодо продовження співпраці директор офісу USAID з питань демократії та врядування Марк Еллінгстад. — Упродовж наступних трьох років DOBRE працюватиме з більш ніж 60 громадами, надаючи їм технічну допомогу та підтримку в подоланні надзвичайних ситуацій задля сприяння їх відновленню, відбудові та виходу на траєкторію сталого розвитку та зростання».

«За чотири місяці ми здійснили закупівлю матеріалів і необхідного матеріального забезпечення, щоб допомогти громадам прийняти внутрішньо переміщених осіб. Ми зрозуміли, що треба прискорювати допомогу, щоб громади могли відновлюватися і реагувати на нові виклики. Люди в громадах по всій Україні зараз переживають важкі часи. Більшість громад, які будуть у проекті наступні три роки, вже мали можливість з нами співпрацювати, але ми додали і нові громади. Це ті громади, які найбільше потерпають від руйнування і викликів війни, зокрема, нещодавно визволені», — повідомив керівник Програми USAID DOBRE Брайан Кемпл.

Програма DOBRE співпрацюватиме в Україні до 2025 року з громадами Дніпропетровської, Івано-Франківської, Харківської, Херсон-ської, Кіровоградської, Миколаївської, Тернопільської, Чернівецької, Чернігівської та Запорізької областей, допомагаючи їм долати наслідки війни, відбудовуватися і відновлювати курс сталого розвитку.

Як зазначив директор директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Сер-гій Шаршов, програма DOBRE допомогла переламати стереотипи в очікуваннях громад, що заважали децентралізації. Завдяки цьому майже половина громад, де проживало понад 70 відсотків населення, об’єдналися на добровільних засадах. Це допомогло на рівні держави прийняти рішення про нову територіальну основу для діяльності органів місцевого самоврядування.

Завдяки DOBRE багато територіальних громад посилили спроможність і зміцнили курс для подальшого розвитку. Програма зараз дуже потрібна в умовах нових викликів воєнного стану.

Мінрегіон вітає рішення про продовження її роботи.

У контексті повномасштабного вторгнення рф в Україну розширена Програма DOBRE підтримуватиме життєво важливу діяльність органів місцевого самоврядування та місцевого громадянського суспільства на підконтрольних уряду територіях, сприятиме відновленню громад під час війни і в післявоєнний період.

Невдовзі партнер USAID DOBRE український кризовий медіа-центр опублікує перелік партнерів, з якими працюватиме наступні три роки.

Довдіково

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) впроваджується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Партнерами Глобал Ком’юнітіз у консорціумі виконавців Програми DOBRE є Український кризовий медіа-центр (УКМЦ), Фонд розвитку місцевої демократії (FSLD/FRDL) та Малопольська школа публічної адміністрації при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK, Польща).

Кіровоградська область.

Фото УКМЦ.