Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Захід відбувся на 278-й день повномасштабної війни росії проти України. Війни проти цінностей вільного світу і щасливого майбутнього, яке обрала України. Але незламні сміливі і непереможні українці своє завзятістю на передовій, працею в тилу дали можливість учасникам конгресу зустрітися на дискусійних панелях. Такий наголос зробила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.
 

«Ми досягнемо успіху, спираючись на наші цінності, — сказала вона. — Найпершою із них є правда, голос якої повернув жінкам рівні можливості. Правда, яка підтримує жінок у чесній конкуренції, в оплаті праці, в прийнятті рішень. Правда, яка забезпечить нашим дітям більш справедливий світ».

Олена Кондратюк подякувала кожному, хто долучився до організації конгресу в умовах блек-
аутів та масових терористичних актів росії на українські міста. Особливо — міжнародним партнерам, які підтримують Україну в військовій, безпековій та гуманітарній галузях, підтримують наші інтелектуальні та організаційні зусилля в промоції та впровадженні рівності.

Заступниця глави парламенту відкрила шостий Український жіночий конгрес від імені його засновниць — Марії Іонової, Світлани Войцеховської та Альони Бабак.

«Коли ми говоримо про цінності під час війни, то рівнозначними для нас є повага, взаємодопомога, людяність, оптимізм, сміливість і винахідливість, — наголосила О. Кондратюк. — Ця війна — це і про мільйони жінок із дітьми, які рятували найдорожче — наше майбутнє покоління. Вони їхали в чужі невідомі країни, часто маючи лише мінімум речей і грошей, не знаючи, що їх чекає далі. Але, пройшовши всі можливі бюрократичні процедури, вони мали відповідальність — знайти роботу, почати вчити мову, відправити дітей у садочки та школи... Стати в цей час твердо і впевнено на ноги».

Попри виклики війни, які додали неймовірних випробувань матерям із дітьми, страху втратити чоловіків, синів, дочок, батьків, українки несуть цінності добра в європейські суспільства. Вони швидко адаптуються і навчаються. Своїм прикладом вони руйнують стереотипи російської пропаганди про українців та українок.

Особливу подяку Олена Кондратюк висловила лікарям та психологиням, які надають допомогу тим, хто постраждав від насилля, від воєнних злочинів російських військових. «Вдячна за людяність і співпереживання, за допомогу волонтеркам і підприємцям, керівницям місцевих громад, енергетикам, працівникам ДСНС, комунальних служб, які налагоджують наше мирне життя і дають можливість проводити такі зустрічі», — казала вона.

Під час зустрічей з європейськими лідерками, мова кожного разу заходить про об’єднання зусиль для повоєнної відбудови України, каже
О. Кондратюк. Це неймовірно велика місія, в якій жінки на рівні з чоловіками повинні відігравати ключову роль. І наше спільне завдання сьогодні — забезпечити жінкам доступ до ухвалення рішень і справедливого розподілу ресурсів у процесі відбудови нашої країни, у зміцненні архітектури європейської безпеки та захисті спільних цінностей.

Саме за мир і безпеку всієї Європи нині борються понад 50 тисяч українських жінок у лавах Збройних Сил України. «Пишаюся тим, що третину нашої армії становлять сильні й хоробрі жінки, — підкреслила О. Кондратюк. — Це один із найвищих показників серед усіх армій країн НАТО. І це свідчить про те, що жінки вміють будувати, розвивати, навчати, робити успішну кар’єру, виховувати дітей і за необхідності захищати свої родини і свою державу. Це нова реальність і нові можливості для жінок, які треба визнавати і неможливо переоцінити. Ними треба просто користуватися».

Наше майбутнє має базуватися на повазі до прав і рівності. У цьому контексті заступниця Голови Верховної Ради відзначила, що Україна цього року імплементувала Стамбульську конвенцію, за яку виступав Український жіночий конгрес, і яка окреслює нас як вільну країну поваги і цінностей. Перемога має створити в нашій країні одну з найкращих атмосфер рівності й творчості, відчуття нової справедливості. Бо ми побачили і пережили всі жахи війни. А особливо важливими стануть чуйність і повага до ветеранів, людей з інвалідністю, чия пожертва є безцінною, прогнозує заступниця глави парламенту.

За її словами, війна завжди розпочинається там, де немає свободи слова, культивується перевага однієї нації над іншою, квітне брехня, зникають чесні вибори і чесна конкурентна економіка. За цим усім приходить неповага і потурання насильству над жінками, обмеження їхніх прав. Саме тому маємо поставити наші цінності та цінності вільного світу в центр — як дороговказ для побудови справедливого і щасливого майбутнього України.

«Ми з вами одночасно Віримо в Бога і в Збройні Сили України. Ми маємо одну спільну потужну Надію, яка об’єднує всіх нас, — це надія на нашу Перемогу. І ми пізнали, що таке справжня Любов — до чоловіка чи дитини, до батьків чи друзів, до свого дому, до своєї Батьківщини», — резюмувала Олена Кондратюк і висловила впевненість у нашій перемозі.

Перша леді України Олена Зеленська звернулася до учасників конференції у відеоформаті. Вона пригадала, що під час минулорічного зібрання жіноцтво говорило про рівність в оплаті праці та можливостях, про партнерство Біарріц, яке цю рівність обстоює, і до якого приєдналася Україна. Також ішлося про психологічну, соціальну та економічну безбар’єрність для кожного.

Цьогоріч цілком можна було б говорити про здобутки в цих сферах, припустила О. Зеленська, про те, наскільки справедливішою та комфортнішою стає наша країна. Але нині доводиться говорити про українських жінок під час війни.

Одне з найпопулярніших прохань усіх міжнародних журналістів та політиків, з яким звертаються до дружини Президента, — розповісти про українських жінок. Наші жінки у своїй боротьбі зі страшними випробуваннями стали сенсацією в світі, каже вона.  Олена Зеленська обов’язково розповідає про 40 тисяч доброволиць у ЗСУ і мільйони — на інших фронтах спротиву, про наших медикинь, волонтерок, вчительок, які роблять свою роботу попри обстріли і наперекір їм. Третина бізнесу, який тримає економіку, належить жінкам. Героїні витримують полони й окупацію, але не ламаються. Перша леді розповідає окремі історії, щоби світ побачив людську долю, а не лише цифри. Кожна така історія робить нас ще більш сміливими і стійкими, переконана вона. Кожна українська жінка нині є рятувальницею, психологинею та антикризовою менеджеркою. Кожна — мультизадачна. Нам уже не потрібні книжки про навички високоефективних людей, бо ми самі такі. «Коли мене запитують про роль української жінки, я відповідаю: вона — лідерська», — розповіла О. Зеленська. Бути лідером, за її словами, — це віддавати більше, ніж отримуєш. Тож після Перемоги Батьківщина зобов’язана зробити те саме для свого жіноцтва, переконана Олена Зеленська.

Шостий Український жіночий конгрес працював протягом дня. Дискусії, до яких долучилися майже півсотні спікерів та спікерок, велися на чотирьох панелях.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.