Повномасштабні бойові дії тривають. Ми продовжуємо відбивати атаки ворога на кордоні, намагаємося привести до ладу об’єкти критичної інфраструктури, які постійно страждають від ракетних обстрілів, надаємо допомогу внутрішньо переміщеним громадянам. Водночас проводимо активну роботу і на дипломатичному фронті, прагнучи розширити для себе горизонти підтримки з боку країн-партнерів.
Минулого тижня парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком доклала чимало зусиль для посилення співпраці України з країнами Південної Азії.

Тверді прихильники світового порядку, заснованого на правилах мирного співіснування

Із понеділка, 21 листопада, Перший заступник глави парламенту, а також народні депутати, члени Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, зокрема очільник комітету Олександр Мережко та Ольга Руденко, взяли участь у роботі 43-ї Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) в Королівстві Камбоджа. Програмою передбачалися виступи на загальних панелях, тематичних заходах щодо питань гендерної рівності та молодіжної політики, проведення низки двосторонніх зустрічей.

Уже першого дня відбулися зустрічі з представниками делегацій від Сполучених Штатів Америки та Південної Кореї. Як зазначив Олександр Корнієнко, під час розмови з представниками США, делегати «звірилися годинниками — і вони показали однаковий час, а саме: час підтримки України». Перший заступник глави парламенту закликав до спільної дипломатичної роботи з країнами Азії. Передусім вона може стосуватися розповсюдження правдивої інформації про війну росії проти України: «Наша делегація пересвідчилася у стійкості намірів конгресменів і надалі підтримувати Україну. Представники делегації США запевнили, що американський народ — з Україною і наша Перемога — це й їхня перемога».

Колегам із Південної Кореї українська делегація висловила вдячність за гуманітарну допомогу. Водночас Олександр Корнієнко наголосив на необхідності надання Україні генераторів через терористичні ракетні обстріли російською федерацією енергетичних об’єктів України. Українці висловили вдячність Спікеру Національних зборів Королівства Камбоджа Генгу Самріну та Прем’єр-міністру Хун Сену за підтримку України.

Перший заступник Голови Верховної Ради виступив на відкритті пленарної сесії 43-ї Генеральної асамблеї МА АСЕАН від України у частині заяв голів делегацій країн-спостерігачів. «Україна є твердою прихильницею світового порядку, заснованого на правилах мирного співіснування, міжетнічної й міжрелігійної толерантності, які є основними цінностями АСЕАН», — наголосив Олександр Корнієнко. Він додав, що нині світ зустрівся з невизначеністю, крахом правління міжнародного права та виникнення нових загроз, і Україна йде пліч-о-пліч з АСЕАН у вирішенні цих проблем.

Інтенсифікація відносин між парламентаріями України та країн—членів АСЕАН дасть змогу зробити загальний внесок в ефективну імплементацію спільних завдань, обмін поглядів та створення стійкої платформи для плідного та надійного співробітництва у багатьох сферах, зауважив О. Корнієнко. Це вікно можливостей для України в частині укріплення міжпарламентського політичного діалогу, збільшення спільної торгівлі, просування ІТ-кооперації тощо.

Норвегія готова допомогти із закупівлею газу

Під час другого дня візиту наша парламентська делегація на чолі з Олександром Корнієнком на полях Генасамблеї МА АСЕАН в Камбоджі зустрілась із представниками ЄС, Норвегії, Канади та Австралії. Основні питання, які порушувалися на цих зустрічах: допомога, необхідна цивільним і військовим, які боронять кордони незалежної України. Водночас Олександр Корнієнко акцентував увагу іноземних делегатів на темі складної енергетичної ситуації в Україні через обстріли російської федерації.

Про те, що Норвегія фінансово готова допомогти Україні із закупівлею газу, стало відомо під час зустрічі української парламентської делегації з головою норвезької делегації Ослауг Сем-Якобсен. «Це дуже своєчасна та потужна допомога перед складною зимою, що допоможе зберегти тепло в українських оселях», — акцентував Перший заступник глави парламенту, додавши, що також ішлося про санкційну політику та посилення тиску проти росії.

А під час зустрічі з головою австралійської делегації Деборою Мері О’Ніл Олександр Корнієнко запросив колег відвідати Миколаїв. «Знаємо, що Австралія зацікавлена долучитися до відновлення України — це не лише підтримка, це, безсумнівно, віра у Перемогу України», — наголосив він. І подякував партнерам за «Бушмастери» для ЗСУ та «за те, що попри велику відстань між нашими державами Австралія не залишається осторонь і надає суттєву військову допомогу».

Водночас, зустрічаючись із головою канадської парламентської делегації Юен Пау Ву, Олександр Корнієнко акцентував, що міжпарламентська співпраця України та Канади дуже міцна. Ця країна є одним із наших найпотужніших союзників у боротьбі проти росії, запевнив він.

Визнання російської федерації державою-терористом, міжпарламентська співпраця та відновлення сталого миру у світі — такими були основні питання під час зустрічей із країнами Азії під час другого дня візиту та роботи у межах 43-ї Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії.

Цього дня українські парламентарії провели зустрічі з делегаціями від В’єтнаму та Брунею, а також із Генеральним секретарем AIPA. «Україна високо цінує прийняття 42-ю Генеральною асамблеєю AIPA рішення про надання Верховній Раді України статусу спостерігача, що дає можливість зміцнювати відносини та розвивати перспективні напрями співпраці між Україною й країнами АСЕАН», — наголосив Олександр Корнієнко під час цієї зустрічі. Україна зацікавлена у розвитку парламентської присутності в регіоні Південно-Східної Азії, сказав він.

Чекаємо на перехід до галузевого партнерства

А 23 листопада парламентська делегація на полях Генасамблеї МА АСЕАН у Камбоджі зустрілась із представниками Індонезії, Сінгапуру та Тимор-Лешті. Говорили про продовольчу безпеку світу, посилення міжпарламентських зв’язків, а також про підтримку України в міжнародних організаціях.

Цього дня Олександр Корнієнко зустрівся зі Спікером Національної асамблеї Камбоджі Хенг Самріном. «Вдячні Камбоджі за активну підтримку прагнень України в АСЕАН та за солідарність з українським народом проти вторгнення росії», — наголосив він. Україна високо цінує позицію Камбоджі в Організації Об’єднаних Націй щодо розв’язаної росією війни. «Ми з нетерпінням чекаємо на перехід зв’язків Україна—АСЕАН до галузевого партнерства та пропонуємо створити парламентські групи дружби», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради. «Камбоджа відіграє важливу роль у Південно-Східній Азії, тому ми прагнемо розвивати партнерство з Королівством як одним із головних партнерів у регіоні».

Наступного дня, 24 листопада, українська парламентська делегація взяла участь у діалоговій сесії з парламентаріями країн—членів МА АСЕАН. У заході брали участь парламентарії Камбоджі, Лаоської Народно-Демократичної Республіки, Філіппін, Сінгапуру, Таїланду та В’єтнаму. Українські делегати мали нагоду розповісти детальніше про неспровоковану війну, розпочату росією в Україні, наслідки цієї агресії, визнання рф державою-терористом та обстріли енергетичних об’єктів України. Країни—учасники цієї сесії наголосили на важливості дотримання статуту Організації Об’єднаних Націй.

У рамках візиту відбулася також зустріч із Віце-спікером Національної Асамблеї Республіки Корея Чонг У Теком. Олександр Корнієнко акцентував на тому, що Україна потребує подальшої підтримки, особливо в посиленні тиску проти російської федерації: «Коли країна хоче рухатися до миру, вона не збільшує кількість обстрілів, це нелогічно. Тому просимо всіх своїх друзів, щоби кожен, у межах своїх можливостей, здійснював цей тиск».

Перший заступник глави парламенту у межах робочого візиту зустрівся і з заступником міністра інфраструктури Республіки Корея. Говорили передусім про відновлення та відбудову майже вщент пошкодженої російськими ракетними атаками інфраструктури України. «Україна вирішила дуже системно та вдумливо підійти до процесу відновлення, як це робить у підході до процесів планування розвитку країни Республіка Корея», — зауважив Олександр Корнієнко.

А 25 листопада перший заступник глави парламенту повідомив про те, що Корея готова надати високопотужні генератори для України. Інформацію підтвердив Надзвичайний і Повноважний

Посол України в Республіці Корея Дмитро Пономаренко. Йдеться про 20 генераторів потужністю 450—500 кВт, а також ще про п’ять міні-екскаваторів DOOSAN DX17Z.

Війна триватиме до Перемоги України

У межах робочого візиту в Корею українська делегація зустрілася також з Головою Парламентської групи дружби «Корея—Україна» Чо Джонг-Сіком. Олександр Корнієнко подякував за надання Україні допомоги «у період складної енергетичної ситуації, викликаної ракетним терором російської федерації». Українська делегація повідомила колегам про терористичні акти рф проти України та енергетичної системи та наслідки цих обстрілів. О. Корнієнко наголосив на потребі додаткових трансформаторних систем та інших систем дистрибуції, щоби подолати результати російських атак.

Перший заступник Голови Верховної Ради України запросив членів групи дружби «Корея—Україна» Національної Асамблеї Республіки Корея відвідати Київ та звільнені від російських окупантів території, аби «на власні очі побачити масштаби руйнувань і страждань, що росія скоює проти українців».

Наша делегація також провела робочі зустрічі з головою асоціації КОІМА КІМ Бйонг-Гваном та представництвом компанії POSCO. «Український бізнес тримає на своїх плечах економіку країни», — наголосив Перший заступник глави парламенту. Під час зустрічі йшлося про те, як можна відкрити корейський ринок для українських виробників: «Адже все, що зроблено в Україні, зараз не лише модне, а й дуже якісне».

Наприкінці робочого візиту до Республіки Корея Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з корейськими науковцями й державними діячами та Президентом Корейського інституту оборонного аналізу.

«Українська сторона високо цінує можливість розбудови співпраці з таким авторитетним науковим закладом, як KIDA, мета якого — сприяння формуванню раціональної оборонної політики шляхом систематичних досліджень і аналізу», — наголосив він під час розмови з Президентом Корейського інституту оборонного аналізу (Korea Institute for Defense Analyses) Кім Юн Те.

Під час зустрічі з корейськими науковцями й державними діячами представники української делегації проаналізували питання повоєнного світу, нової системи безпеки та покоління майбутнього. «Війна триватиме до Перемоги України. Будь-які перемовини з агресором можливі лише після повного виведення російських окупаційних військ з території нашої держави», — заявив Олександр Корнієнко.

Під час зустрічей корейська сторона запевнила у готовності та бажанні й надалі допомагати Україні.
Олександр Корнієнко повідомив, що представники України та Республіки Корея домовилися продовжити розвивати контакти із залученням Посольства України в Республіці Корея для більш ефективної та дієвої комунікації у межах опрацювання питань допомоги Україні.

Пряма мова

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр КОРНІЄНКО:

— Попри російську агресію, Україна налаштована розширювати свою парламентську присутність у регіоні Південно-Східної Азії та разом з усіма партнерами долати глобальні виклики та загрози. Цей важливий формат спілкування між Україною та країнами АСЕАН дасть змогу не лише покращити міжпарламентський діалог між нашими країнами, а й краще зрозуміти представникам держав АСЕАН, якою є Україна, ментальність нашої нації та наші принципи. А також допоможе зрозуміти, з якою жорстокою агресією ми сьогодні зустрілися, коли терористична росія обстрілює наші міста, нищить інфраструктуру та вбиває наших людей.


Українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради Олександром Корнієнком зустрілася з Віце-спікером Національної Асамблеї Республіки Корея Чонг У Теком (м. Сеул, Південна Корея).

Підготувала Надія СМІЯН.

Фото надано прес-службою  Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка.