Ярослав Гадзало.

Хтось із зброєю в руках нищить агресора, хтось працює над науковими розробками, спрямованими на зміцнення оборони і безпеки держави, хтось продовжує сумлінно розвивати вітчизняну аграрну науку і виконує фундаментальні й прикладні завдання програм наукових досліджень. Наші науковці попри всі негаразди, втрати і руйнування тримають свій фронт", - заявив Ярослав Гадзало у своєму виступі на засіданні загальних зборів Академії.

Пропонуємо вашій увазі лише кілька витягів з виступу.

"Працівники Національної академії аграрних наук України роблять усе від них залежне, щоб наблизити нашу Перемогу.

Хтось працює над науковими розробками, спрямованими на зміцнення оборони і безпеки держави, а більшість продовжують сумлінно розвивати вітчизняну аграрну науку і виконують фундаментальні й прикладні завдання програм наукових досліджень Академії. Наші науковці попри всі негаразди, втрати і руйнування тримають свій фронт".

"Зараз 217 працівників НААН героїчно обстоюють наші незалежність і свободу зі зброєю в руках.

Решта в лавах волонтерів надають усебічну підтримку Збройним Силам України. На жаль, мушу констатувати, що є важкопоранені. Виконуючи завдання під Бахмутом, пропав безвісти Сергій Олександрович Маранда - науковий співробітник Інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва. Загинули в боях з рашистами за незалежність України Дмитро Петрович Паламарчук - кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії захисту рослин Інституту рису, Віталій Анатолійович Миронюк - тракторист Державного підприємства "Дослідне господарство "Нова Перемога" Інституту сільського господарства Полісся, Денис Борисович Баратей - тракторист-машиніст Ерастівської дослідної станції ДУ "Інститут зернових культур", Микола Григорович Биковець - охоронець Державного підприємства "Дослідне господарство "Чернігівське" Інституту садівництва.

На жаль, маємо і втрати серед цивільного населення: загинули два слюсарі Державного підприємства "Дослідне господарство "Олександрівське" ННЦ "Інститут землеробства НААН" - Михайло Миколайович Гуцнік та Володимир Вікторович Покульський.

Вічна їм пам'ять!"

"Бойові дії на території України істотно ускладнили діяльність наукових установ і підприємств НААН, зокрема понад 30 наукових установ і підприємств потрапили під окупацію.

Майже 20 - в зону активних бойових дій. Зазнали пошкоджень об'єкти наукової інфраструктури Академії. Значна кількість працівників НААН змушені евакуйовуватися в пошуках безпечного місцезнаходження. Істотно ускладнилась можливість виконання низки завдань ПНД через відсутність організаційних, технічних умов та інших обставин. Проте навіть за таких умов Академія працює.

Відповідно до затвердженого Переліку програм і підпрограм наукових досліджень НААН на 2021-2025 роки, наші вчені виконували 1169 завдань, з них 553 - фундаментальних, 567 - прикладних та 49 - короткотермінових прикладних".

"Невідкладно було прийнято відповідні рішення.

Найперше - у вигляді постанов Президії НААН. Їх доведено до трудових колективів наукових установ та підприємств. Метою цих рішень були: захист життя працівників в умовах, які склалися, збереження державного майна, документації - бухгалтерської, управлінської та іншої, - виконання запланованих на 2022 рік етапів виконання науково-дослідних робіт, а також успішне проведення весняно-польових робіт в умовах дефіциту фінансових ресурсів, пально-мастильних матеріалів, насіння, технологічних матеріалів та необхідного технічного забезпечення виконання робіт, а також тісна співпраця з військовими адміністраціями в областях та районах".

"Дякую нашим працівникам за наполегливу працю.

І сьогодні можу доповісти, що поточного року в умовах воєнного стану наукові установи заклали в різних регіонах країни 64 демонстраційні полігони. Під урожай 2022 року науковими установами та дослідними господарствами на підконтрольній Україні території було засіяно всі 217,2 тисячі гектарів ріллі".

"Війна згуртувала колектив.

Можемо констатувати, що, незважаючи на численні труднощі, в тому числі й скорочення бюджетного фінансування, вчені НААН, перегрупувавши і мобілізувавши свої сили на виконання наукових проектів, не скоротили жодне завдання поточного року.

НААН надала до Міністерства освіти і науки України попередньо погоджені з Міністерством оборони України та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України 189 нових та 1169 завдань, що вже виконуються, результати яких націлені на досягнення продовольчої безпеки країни та нових продуктів, технологій для ефективного відновлення України на сучасному етапі та в післявоєнний період".

"Про міжнародну діяльність НААН в умовах воєнного стану.

На сьогодні установи НААН мають договори про науково-творчу співпрацю з 67 науковими установами 32 країн. Академія є співзасновником Європейської спілки Академій аграрних наук і входить у понад 50 міжнародних наукових асоціацій та об'єднань.

Від самого початку безпрецедентної агресії російської федерації проти незалежної України іноземні та міжнародні наукові організації засудили дії російської армії та висловили моральну підтримку й солідарність з усім народом України та його науковою спільнотою. Листи підтримки надійшли від академій наук, провідних наукових організацій, колективів та окремих учених із різних країн світу. Світові наукові спільноти, окремі науковці різних країн світу не лише рішуче засуджують криваву війну, розв'язану російською федерацією проти України та її народу, а й об'єднують свої зусилля для допомоги тим, хто вимушений тимчасово залишити своє житло та емігрувати за межі України".

"Конкретна підтримка іноземних партнерів.

Низка зарубіжних лабораторій та університетів готова доєднати на тимчасовій основі українських науковців до своїх проектів та науково-дослідних груп. Водночас широка міжнародна кампанія з підтримки науковців України шляхом надання їм можливостей працевлаштування за фахом в інших країнах пов'язана з певною загрозою нової хвилі наукової еміграції, зокрема посилення виїзду за кордон талановитої наукової молоді. Та ми розглядаємо діяльність наших науковців за рубежем як тимчасове явище, спричинене умовами воєнного стану, і сподіваємося на відновлення нормального наукового процесу".

"Наукова робота в умовах воєнного стану.

Хочу навести буквально декілька прикладів успішного виконання окремих завдань науковими установами в умовах воєнного стану.

Зокрема, установами Відділення аграрної економіки і продовольства здійснювалися дослідження із стратегічних напрямів розвитку системи галузевого та територіального управління на засадах підвищення обороноздатності та забезпечення продовольчої безпеки держави з урахуванням вимог досягнення Цілей сталого розвитку; вдосконалення процесу землеустрою та системи земельного кадастру в умовах модернізації економіки у період воєнного стану та повоєнної відбудови України.

А також забезпечення продовольчої безпеки шляхом розвитку харчової індустрії на основі застосування інноваційних технологій, енергоефективності та екологізації промислового виробництва.

Заслуговують на увагу розроблені вченими Відділення "Методичні рекомендації з фіксування прямої шкоди, завданої сільськогосподарським підприємствам внаслідок збройної агресії російської федерації".

Також на увагу заслуговують здобутки у здійсненні наукового забезпечення розвитку харчової індустрії. Зроблено акценти на підвищення ефективності виробництва, забезпечення належної якості і посилення конкурентоспроможності вітчизняної продукції в умовах дії воєнного стану та у формуванні ринкових відносин у м'ясопереробній, молокопереробній, цукровій, спиртовій, хлібобулочній та інших підгалузях харчової та переробної індустрії України".

"Коротко про здобутки деяких установ НААН.

У Відділенні зоотехнії Національним науковим центром "Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича" завершено створення і затверджено нове селекційне досягнення у тваринництві - внутрішньопородний тип української степової породи бджіл Гадяцький, який є оптимальним за відновленням пасік, що постраждали від військової агресії в центральних та східних областях України.

Державною дослідною станцією птахівництва збережено генофонд української птиці та забезпечено інкубаційним яйцем домогосподарства з 20 регіонів України".

"Через руйнування рибницьких господарств в Україні проводяться консультації щодо впровадження технології вирощування сигових видів риб та альтернативних, інтенсивних технологій з метою розширення товарної продукцію на ринку України".

"Науковцями установ Відділення рослинництва сформовано та доповнено колекції генетичних ресурсів рослин понад 140 зразками. Поповнено Національний генетичний банк рослин України 635 новими джерелами цінних господарських ознак сільськогосподарських культур.

Проведено дослідження посухостійкості льону-довгунця та виділено п'ять стійких сортів і гібридів. До Державного реєстру сортів рослин України занесено два сорти ненаркотичних конопель.

Проведено інтродукцію 87 нових генетичних джерел овочевих і баштанних культур. Виділено 487 джерел цінних селекційних ознак овочевих і баштанних культур.

Виявлено джерела високого - 82-90-відсоткового - вмісту олеїнової кислоти в олії, високої стійкості до вірулентних рас вовчка соняшнику, високого вмісту окремих ізомерів токоферолів.

Виділено цінний вихідний матеріал кукурудзи, соргових, зернобобових культур та вівса. На кваліфікаційну експертизу передано гібриди кукурудзи Летава, Фонд та інші.

Також на кваліфікаційну експертизу передано чотири сорти пшениці м'якої озимої універсального типу Королева одеська, Ягідка одеська, Олімпія одеська, Фаворитка одеська з урожайністю 6,9-8,7 тонни з гектара, два сорти пшениці м'якої озимої інтенсивного типу Савана та Сага, а також два сорти пшениці твердої озимої Сріблястий та Мармуровий з урожайністю 6,68-6,98 тонни з гектара".

"Створено два сорти картоплі Мірамі та Джавеліна. Розроблено спосіб з мінімізації процесів реінфікування вірусами картоплі оздоровленого насіннєвого матеріалу. Удосконалено елементи сортової технології вирощування картоплі. Інтродуковано сім зразків картоплі, 10 - батату та п'ять топінамбуру".

"Відновлення уражених війною ґрунтів.

Донецькою державною сільськогосподарською дослідною станцією подано дві заявки на корисні моделі, зокрема, на: "Спосіб прискореного відновлення агроценозу, порушеного внаслідок військових дій". Метою розробки є швидке та повне відновлення сільськогосподарських земель, які постраждали внаслідок військових дій, з використанням агротехнологічних прийомів без виводу з обробітку окремих територій. Отримано патент на сорт еспарцету Красень. Подано дві заявки на сорти ячменю ярого: Бунчук і Покоління.

Науковцями установ Відділення ветеринарної медицини розроблено технологічний регламент виготовлення вакцини проти гемофільозу курей, що адекватно замінить імпортні аналоги.

Розроблено інноваційну систему для боротьби з біоплівко-утворюючою патогенною мікрофлорою у свиней, представлено експериментальну серію композитного препарату "НаноВіроСан", використання якого дасть змогу знизити антибіотиконавантаження у галузі".

"У Відділенні землеробства, меліорації та механізації вченими ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського" сформовано карту впливу воєнних дій на ґрунтовий покрив України. Негативного впливу від збройної агресії рф зазнав майже весь спектр основних ґрунтів України: від дерново-підзолистих на Півночі до каштанових солонцюватих на Півдні. Проте найбільше постраждали родючі чорноземи, особливо звичайні та південні, які постійно перебувають в епіцентрі активних бойових дій".

"Академія активно допомагає ЗСУ.

За оперативною інформацією, науковими установами та державними підприємствами НААН надана така допомога ЗСУ та ТРО.

Фінансова допомога - 6694 тисячі гривень.

Надано будівлі і майданчики для розміщення військової техніки, майна та особового складу ЗСУ та ТРО - 39 одиниць, загальною площею 24827 метрів квадратних, в тому числі адмінбудівлі - 15 одиниць, гуртожитки для проживання - 3 одиниці. Передано бетонні плити, пиломатеріали та інші будматеріали для укріплень, підвальні приміщення переобладнано в бомбосховища.

Передано техніки та автомобілів: вантажні автомобілі - 83, легкові автомобілі - 13, пожежна машина - 1, автобуси - 4, причіпи - 5, пункт обігріву - 1, автоцистерна - 1, двигун на КАМАЗ - 1, паливозаправник - 1, трактори - 2".

"Також ЗСУ передано і продукти.

Зерно - 400 тонн, м'ясо та м'ясні вироби - 26,3 тонни, крупи, борошно, цукор - 83 тонни, овочі та фрукти - 50,4 тонни, молоко та молочні вироби - 76,7 тонни, консерви - 5 тонн".

"Передано бензину та дизпалива 30200 літрів.

Амуніція - 500 одиниць, бронежилети - 70, рацій - 4, рюкзаки - 30, квадрокоптери - 1, маскувальні сітки - 200 метрів квадратних, генератори - 2, тепловізори - 2, а також спеціальний одяг та взуття для військових, аптечки, спецпосуд та інші необхідні речі.

Постійно надається гуманітарна допомога переміщеним особам, місцевому населенню, пенсіонерам, працівникам. Це розміщення, забезпечення одягом, продуктами харчування, дровами, засобами гігієни.

За цінами, які наразі склались, науковими установами та державними підприємствами НААН надано допомоги орієнтовно на 27 мільйонів гривень".

"Український агросектор серед усіх бізнесів постраждав чи не найбільше.

За різними оцінками, прямі втрати активів у сільському господарстві України становлять понад 6 мільярдів доларів, а загальні втрати - понад 30 мільярдів доларів. Від початку повномасштабної війни російська федерація завдала довкіллю України збитків на суму понад 1,35 трильйона гривень. Важких втрат зазнали і наукові установи та підприємства НААН".

"Сільське господарство було і залишається локомотивом вітчизняної економіки.

Сьогодні Україна переживає лиху годину війни. рф здійснила підступний та абсолютно ганебний військовий напад на нашу країну. Але ми маємо залишатися згуртованими та виконувати обов'язки - кожен на своєму місці.

Сердечно дякуємо всім захисникам і захисницям нашої Батьківщини за їхню звитягу. Схиляємо голови перед полеглими на полі битви в боротьбі за Україну та її майбутнє.

Слава захисникам і захисницям України! Слава Україні!".

Ярослав ГАДЗАЛО,
Президент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, академік.

Засідання Президії НААН.

Пшениця на полях Академії.

Фото надано прес-службою НААН.