На знімку: інструктор з водіння танку Валерій Сиренко.

Адже від набутих знань багато залежить на полі бою. Рядовий Борис Драч з Івано-Франківська, якого нещодавно призвано до війська, годинами перебуває на стрільбах.

До проведення практичних занять залучено інструкторів Навчального центру. Усі заняття організовано в комплексі з іншими військовими дисциплінами. Для цього на полігоні розгорнуто навчальні місця з тактичної медицини, інженерної підготовки, зв’язку тощо.

Інструктор-контрактник старший сержант Сергій Шевельов (на знімку) із Полтавської області вже понад 10 років вчить підлеглих вести прицільну стрільбу з різних видів зброї. Проходять вишкіл у Навчальному центрі також майбутні офіцери запасу військових кафедр. Студенти вчаться влучно цілитися та вражати з АК-74 та ПМ різні мішені, одиночні та групові цілі, кулеметні розрахунки. Для боротьби з танками та іншою броньованою технікою інструктори навчають застосовувати реактивні протитанкові гранатомети.

Найвидовищніше проходять стрільби з танків. Цього дня танкісти виконували на полігоні вправу «стрільба з ходу». Командир роти майор Олег Пльонсак (на знімку вгорі) демонструє журналістам майстерність та злагодженість танкового екіпажу. Усі ворожі цілі знищено. На полігоні дякує за відмінну стрільбу танкісту Денису Клочку з Дніпра та інструктору з водіння Богдану Скібенку, який є уродженцем Кривого Рогу.

«Складання іспитів за підсумками місячної підготовки — відповідальний етап у службовій біографії воїнів, — розповідає Олег Пльонсак. — Не кожному солдату під силу буває впоратися з іспитовими завданнями, адже військова професія навідника є індивідуальною, і пов’язана вона з багатьма складниками — відповідальністю, посидючістю, вмінням концентрувати увагу на заданій цілі».

Питання моральної вмотивованості воїнів є одними з пріоритетних у підрозділах центру.

Начальник центру морально-психологічного забезпечення Командування Об’єднаних Сил ЗС України полковник Євгеній Коваленко зазначає: «Усі знають, який лютий та підступний ворог нам протистоїть. Водночас, завдяки досвіду цього року, українські воїни тепер знають і слабкі сторони супротивника. І найголовніше — цілком усвідомлюють сьогодні, що так звану «другу армію світу» можна і треба бити, аж допоки останнього її солдата не буде виженено за кордони Української держави».

Командир танкової роти майор Олег Пльонсак, як і переважна більшість його колег, має досвід участі у бойових діях і знає картину танкового бою не «за книжками», а в реальності. Олег родом із Вінниччини, він є випускником Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. За плечима 31-річного командира — виконання бойових завдань у складі ротно-тактичної групи у 2014—2015 роках у районах Дебальцевого, Бахмута та інших гарячих точок сходу. Після 24 лютого 2022 року командиру підрозділу та його підлеглим також довелося на танках вступати в бої з надання відсічі ворогу на Київському та Чернігівському напрямках. До квітня 2022 року тривали бойові дії в цих районах, — зазначає офіцер. — Лише після того, як ми вибили звідси російських загарбників, надійшов наказ: повернутися до місця постійної дислокації для подальшого проведення навчання».

Майора Олега Пльонсака вдома чекають дружина Ірина та п’ятирічний син Денис. Вони впевнені в Перемозі, тому що українці — чудові воїни і незламна нація.

Під час бойових тренувань.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.