Відповідні норми містяться в законопроекті «Про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» та деяких інших законів України щодо вдосконалення засад функціонування добровольчих формувань територіальних громад» (№ 8259) авторства Андрія Кожем’якіна («Батьківщина»).

Створені відповідно до Закону «Про основи національного спротиву» добровольчі формування територіальних громад відіграли важливу роль у звільненні багатьох населених пунктів від окупації. Вони й нині продовжують виконувати бойові завдання на різних напрямках, беруть участь в охороні та обороні важливих об’єктів інфраструктури, вживають необхідних заходів для оборони території та захисту населення на визначеній місцевості, наголошується у пояснювальній записці до проекту.

«Але практичний досвід функціонування добровольчих формувань тергромад засвідчив необхідність вдосконалення законодавства у сфері національного спротиву. Зокрема в частині впорядкування організації фінансового та матеріально-технічного забезпечення. Адже наявні прогалини законодавства створюють певні труднощі їх ефективного функціонування», — зауважив А. Кожем’якін, додавши, що це, зокрема, стосується відсутності можливості набуття добровольчими формуваннями статусу юридичної особи, що не дає змоги забезпечити їх стале фінансування та, як наслідок, ускладнює виконання поставлених завдань.

«Так, на сьогодні існує нагальна необхідність удосконалення процесу організації діяльності, фінансового та матеріально-технічного забезпечення добровольчих формувань територіальних громад. Також потребує удосконалення порядок зберігання і застосування зброї, бойової техніки та спеціальних засобів під час виконання завдань територіальної оборони. Відсутність у місцях розташування (постійної дислокації) добровольчих формувань зброї, бойової техніки та спеціальних засобів не сприяє ефективному виконанню завдань територіальної оборони», — наголосив народний депутат.

Власне, запропонований ним законопроект спрямований на врегулювання зазначених вище питань.

Наразі законопроектом пропонується надати можливість добровольчим формуванням територіальних громад набувати статусу юридичної особи із самостійним бухгалтерським обліком і матеріально-технічним забезпеченням.

Внести зміни до порядку зберігання і застосування зброї, бойової техніки та спеціальних засобів під час виконання завдань територіальної оборони, дозволивши зберігання стрілецької зброї, інших видів озброєння та боєприпасів до них у місцях розташування (постійної дислокації) добровольчих формувань територіальної громади відповідно до вимог законодавства. А також надати право закріплювати стрілецьку зброю, інші види озброєння та боєприпаси до них за конкретним добровольчим формуванням територіальних громад на праві оперативного управління зі статусом військового майна.

Крім того, проектом передбачається, що положення Статуту гарнізонної та вартової служб ЗСУ та Статут внутрішньої служби ЗСУ, затверджені відповідними законами, поширюються на добровольчі формування територіальних громад під час участі у підготовці та виконанні ними завдань територіальної оборони в частині обліку, інвентаризації, зберігання, списання, використання та передачі зброї та боєприпасів.

Ухвалення законопроекту та реалізація його положень, переконаний А. Кожем’якін, дасть змогу добровольчим формуванням тергромад ефективніше виконувати завдання з територіальної оборони та бути потужним самоврядним механізмом захисту України.