«Там дуже жорстке протистояння, кожен метр має значення. Я дякую всім нашим хлопцям, які знищують ворога саме там щодня, щоночі, щогодини», — заявив Президент Володимир Зеленський за підсумком засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, що відбулося у середу.

Рашисти ще із середини літа намагаються взяти це місто на Донеччині в оточення. Зараз навколо тривають запеклі бої. Про це відомо зі стислих повідомлень Генштабу ЗСУ. Через Бахмут проходять дві важливі траси — на Костянтинівку та на Сіверськ, про які згадує у своєму звіті й американський Інститут вивчення війни. За винятком Маріуполя, російським окупантам не вдалося повністю взяти в облогу українські сили на сході.

«З міста роблять другий Маріуполь. На це боляче дивитися. В липні вже було чути звук гармат, але в центрі працювали фонтани. Бахмут тримався і тримається до останнього», — так прокоментували свої фотографії Костянтин і Влада Ліберови.

На думку військового експерта Сергія Грабського, росіяни намагаються притягнути більше наших військ саме до Бахмута, який став гарячою точкою не тільки воєнною, а й медійною. Так вони хочуть виконати два завдання: оточити й захопити місто і відвернути увагу якомога більшої частини наших військ від виконання завдань на інших фронтових лініях. Мовляв, окупанти намагаються затягнути конфлікт та створити передумови, коли українська армія втратить можливість атакувати і війна перейде у позиційну фазу.

Експерт вважає, що противник накопичуватиме ресурси, що він тепер активно й робить. Мобілізаційна складова відіграватиме дедалі більшу роль, аби навесні здійснити реванш і контратакувати наші війська для досягнення переваги. Такі плани можуть розглядатися командуванням рф, і з цим пов'язана боротьба на Бахмутському напрямку.

***

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) переконані, що президент рф путін створює умови для затяжної загарбницької війни в Україні. Днями російський диктатор заявив, що так звана «спецоперація» може бути «тривалим процесом» і що захоплення нових територій є важливим результатом для росії. При цьому кремлівський карлик порівняв себе з російським царем Петром І та наголосив, що росія зараз контролює Азовське море, за яке боровся цар.

«путін, схоже, не бажає ризикувати втратою внутрішнього імпульсу, навіть ненадовго зупинивши свої наступальні операції, не кажучи вже про те, щоб відступити від своїх цілей, які, як він дедалі чіткіше дає зрозуміти, передбачають відновлення російської імперії в тій чи іншій формі», — резюмують у ISW.