Реставрація Свято-Покровської церкви (на знімку) в селі Піддубці Луцького району триває.

Роботи із збереження унікального за архітектурою храму середини ХVІІІ століття, який унаслідок постійних підтоплень ґрунтовними водами перебував в аварійному стані, розпочалися ще десять років тому.  Завдяки цьому було ліквідовано загрозу руйнування пам’ятки.

Реставрацію Свято-Покровської церкви виконує ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536». За бюджетні кошти підрядник зробив гідроізоляцію стін цоколя, ліквідував на фасаді ураження грибками. Також відреставровано і пофарбовано зовнішні стіни, карнизи, відкоси, викладено гранітною плиткою підлогу храму.

Минулої п’ятниці ранкове богослужіння в Свято-Покровській церкві відвідав голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Після його завершення керівник виконавчої влади регіону нагадав працівникам ЗМІ, що, окрім храму в Піддубцях, завдяки прямим президентським дорученням було виділено кошти на реставрацію Музею Ігоря Стравінського в місті Устилузі та Художнього музею в Луцьку.

— На черзі ще три об’єкти: городище «Вали» у Володимирі-Волинському, дерев’яна церква ХVІ століття Святого Дмитра в селі Гішин Ковельського району та мури XV століття замку Любарта в Луцьку. Щодо Піддубців, то реставрація храму ще не завершено, вона триватиме і далі, а ми ж усі спільно: священики, громада Піддубців, влада району й області допомагатимемо в цій благородній справі, — зазначив на завершення Борис Клімчук.

Фото автора.

ДОВІДКОВО

У 1745 році архітектор Павло Гіжицький (автор костелу отців Бернардинів в Луцьку, Ліцеального костелу святого Ігнація Лойоли в Кременці та інших культових споруд) завершив у Піддубцях будівництво величавого мурованого храму Різдва Божої Матері та так само розкішних монастирських будівель. Останні, на жаль, не збереглися. Церква є пам’яткою пізнього бароко. Спочатку храм належав греко-католикам, а після третього поділу Польщі в 1795 році, перейшов до православних. У 1868-му його переосвятили з Різдва на Покрови Богородиці. У квітні 1891-го в Піддубцях у своєї подруги, вчительки церковно-приходської школи, Марії Биковської побувала Леся Українка. Вона зустрічалася зі місцевим священиком і, безумовно, відвідала храм.