На початку зустрічі Руслан Стефанчук зазначив, що його візит до Варшави є візитом подяки та поваги до Парламенту Польщі та обох його палат — Сейму та Сенату. Адже Польща, за його словами, була, є і залишається «великим стратегічним і мабуть головним другом і товаришем для України».

Голова Українського Парламенту поінформував пані Маршалка Сейму про результати XII сесії Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України, Сеймасу Литовської Республіки, Сенату та Сейму Республіки Польща, де було ухвалено потужну резолюцію, яка матиме визначальне значення для майбутнього України.

«Основне — це питання підтримки України в русі до ЄС, НАТО і спільний спротив рф. Це дуже важливий документ, участь у напрацюванні якого брали представники як Сенату, так і Сейму Парламенту Польщі. І я вдячний за таку важливу роботу», — зазначив Руслан Стефанчук.

Також він подякував пані Ельжбєті Вітек за потужний виступ на ПА ОБСЄ у підтримку України та за участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи.

«Ви послали чіткий сигнал світу про позицію Польщі. Для нас є дуже важливим, щоб ми разом добилися припинення участі рф на всіх міжнародних майданчиках. Крок за кроком ми дійдемо до того, що терорист буде ізольований», — наголосив Голова Парламенту України.

Він також закликав колег із польського Сейму ухвалити дуже важливі для України рішення — визнати Голодомор 1932-33 років, влаштований попередником росії срср, геноцидом українського народу та ухвалити резолюцію про визнання рф державою, яка підтримує тероризм.

«Сьогодні для всього світу вже стали синонімами слова «росія» і «тероризм». І тепер нам потрібно докласти зусиль, щоб синонімами стали слова «росія» та «геноцид» — це те, що росія робить в Україні зараз до Українського народу», — зауважив Руслан Стефанчук.

Сторони також приділили багато уваги протидії російській збройній агресії та консолідації зусиль задля підтримки України. Окремо обговорили питання енергетичної безпеки в Україні та посилення нашої протиповітряної та протиракетної оборони.

Також, від імені Президента України Володимира Зеленського, Голова Верховної Ради України вручив високу державну нагороду — орден «За заслуги» ІІ ступеня — Віцемаршалку Сейму Республіки Польща пану Ришарду Терлецькому «за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність».

«Внесок Польщі у наближення нашої Перемоги є взірцем братніх міждержавних відносин. І стратегічне партнерство з Республікою Польща залишається незмінним пріоритетом України», — наголосив насамкінець зустрічі Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua