Три години тривала повітряна тривога. У столиці на правому березі на початку сьомої було чути вибухи. Наші ППО збили загалом 13 ворожих «мопедів».

За словами начальника КМВА Сергія Попка, Київ зазнав двох хвиль атак «шахедів». У Шевченківському районі столиці уламки збитих безпілотників влучили в адміністративну споруду. Ще чотири житлові будівлі зазнали незначних пошкоджень. Люди не постраждали.

Я повідомила прес-служба Повітряних сил ЗСУ,

14 грудня ворог запускав іранські БПЛА зі східного узбережжя Азовського моря. Радіолокаційні засоби виявили понад десять баражуючих боєприпасів.

Речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив: під час атаки дронами українська система протиповітряної оборони відпрацювала дуже ефективно.

«Це звичний ранок у країні, що воює. На жаль, у таких реаліях ми живемо і маємо цього очікувати. Приклад — Ізраїль, який щодня готовий до провокацій. Ми мусимо посилювати засоби ППО, які ми просимо у країн, що нас підтримують. Нагадаю, що це 50 країн. Але хотілося б більше засобів ППО. Хай там що, але сьогодні була ефективна робота ППО. Київщина є пріоритетною ціллю для ворога. Атакують Київ і ракетами, і дронами-камікадзе», — зазначив він.

Своєю чергою прес-служба МВС оприлюднила роз’яснення, як розпізнати дрони-камікадзе Shahed-136 та «Герань-2» і як діяти у разі їхньої атаки.

Повідомляється, що двигун БПЛА гучний і схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили. Дрон-камікадзе літає на малій висоті (до 4 кілометрів) і малопомітний радарами.

У разі загрози атаки дронів треба дотримуватися таких рекомендацій:

— намагайтеся потрапити у спеціальні укриття;

— користуйтесь підвалами, цокольними поверхами будинків, підземними паркінгами;

— тримайтеся подалі від адмінбудівель, стратегічних та військових об’єктів, автозаправних станцій;

— якщо укриття далеко, дотримуйтеся правила «двох стін». Не ховайтеся в під’їздах, під арками, на сходах, не залишайтеся в автотранспорті;

— про переміщення БПЛА або про місце їх падіння повідомляйте за номером 102. Не наближайтеся до дрона, не чіпайте уламки.