Сергій Міщенко (позивний «Бугор») — молодший сержант 45-ї окремої артилерійської бригади, командир взводу.

З першого дня повномасштабної війни і до останнього свого подиху він був на передовій — у найгарячіших точках. А дуже часто — і за лінією фронту, в тилу ворога. Брав участь у визволенні нашого рідного Ірпеня...

Востаннє особисто ми бачились 28 липня, коли Президент України вручав йому у Верховній Раді Хрест бойових заслуг. Тоді Сергій вже мав два ордени за мужність 3-го і 2-го ступеня і був відомий у лавах ЗСУ тим, що знищив із «Джавеліна» 16 бойових цілей при 16 пострілах. Це єдина людина у світі на сьогодні, яка уразила вісім броньованих цілей ворога за один бій! Не колонну. А протягом повномасштабного бою.

Нині відомо вже про 35 знищених цілей без єдиного промаху! Про це він мені писав 20 листопада. Думаю, їх по факту більше. Як після цього не назвати цю людину унікальною?!

Згадався нещодавній випадок: я побачив на «1+1» репортаж про ще одного нашого героя, який знищив 6 цілей за один бій. І це начебто на сьогодні становить світовий рекорд. Одразу написав на канал, що є людина, яка підбила трохи більше — вісім. До того ж це документально підтверджено. Зі мною зв’язалися журналісти, попросили згоди Сергія на інтерв’ю. Він не відмовив, тільки після попереднього узгодження з командуванням.

Його просили вийти в ефір онлайн і чекали слушної можливості. Це було 28 листопада. Не дочекалися...

Востаннє ми з ним спілкувалися 29 листопада. Тоді вийшов наказ Президента про нагородження його орденом за мужність 1-го ступеня. Міщенко став повним кавалером цієї нагороди. Ним назавжди і залишиться!

Він тоді написав:

— Я в шоці, що таке трапилось.

Я відповів:

— Ти на це заслужив!

А ще місяць тому попросив дозволу написати про нього книжку. Він погодився:

— Друже, я напишу тобі кілька десятків різних питань, і коли буде час і можливість, просто надиктовуй мені їх на телефон, — сказав йому. Навіть невеличку інструкцію склав...

Сергій надиктував мені першу частину 27 листопада — п’ять звукових файлів про батьків, брата і сестру, рідне село, школу, вчителів і дитячі захоплення.

Це були перші, але точно не останні глави майбутньої книжки про нього, яку я все одно напишу... Щоб люди, і не тільки в нашій країні, знали про таких, на перший погляд, звичайних, українських хлопців, які роблять 35 пострілів із «Джавеліна» і вражають 35 цілей. Дай Бог, щоб твій рекорд, «Бугоре», побив ще не один наш козак.

Царство Небесне і вічна слава справжньому Герою зі звичайного полтавського села.

Фото зі сторінки автора у Фейсбуці.

P.S. Сергій Міщенко загинув 1 грудня 2022 року. 45-та окрема артилерійська бригада вшановує пам’ять своєї легенди. Його називали, називають і будуть називати — винищувач танків!