Під час церемонії Володимир Зеленський виступив онлайн, а в залі були присутні Олександра Матвійчук, юристка-правозахисниця і голова «Центру громадянських свобод», що став одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року, засновниця добровольчого корпусу швидкої допомоги «Ангели Тайри» Юлія Паєвська, міський голова Мелітополя Іван Федоров, представники ДСНС Олександр Чекригін та Станіслав Куликівський і представник  громадянського руху опору «Жовта стрічка» Ярослав Божко.

Президентка Європарламенту Роберта Метсола, вручаючи нагороду, наголосила на мужності й жертовності українського народу. «Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня», — сказала вона, повідомляє «Європейська правда».

Володимир Зеленський попросив усіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання загиблих у війні, яку веде проти України рф, і закликав до негайних дій, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто розв’язав війну, і щоб не допустити повторення агресії.

«Це буде найефективнішим захистом свободи, прав людини, верховенства права та інших наших із вами спільних цінностей, які уособлює, зокрема, ця відзнака Європарламенту — премія імені Сахарова», — наголосив Президент України.

Він подякував усім, хто допомагає розслідувати злочини окупантів у нашій країні, хто шукає інформацію про російських убивць і терористів, а також Міжнародному кримінальному суду, який має чіткий намір здійснити правосуддя щодо скоєного окупантами на українській території, повідомляє Офіс Президента.

«Заради того, без чого неможливо уявити всіх нас, життя, Європу. Неможливо уявити без України й без свободи. І не лише тому, що це буде просто неправдою. А й тому, що будь-яка спроба позбавити Європу України та свободи — це завжди злочин», — сказав Володимир Зеленський. Президент зазначив, що цей злочин саме зараз скоює росія проти України та Європи і висловив переконання, що українці й усі європейці переможуть у цій боротьбі, щоб ніколи знову не було спроб позбавити свободи Європу та Україну.

Фото: president.gov.ua

Фото зі сторінки  Європарламенту в Твіттері.