У Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочалась робота над проектом закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо процедури використання коштів місцевих бюджетів територіальних громад, територія яких тимчасово окупована» (№ 8283).

Необхідність ухвалення цього законопроекту його автори Ярослав Железняк («Голос») та Віталій Безгін («Слуга народу») мотивують тим, що відповідно до постанови Кабміну «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11 березня 2022 року передбачається, що у період воєнного стану органи місцевого самоврядування, їх виконавчі органи, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації продовжують здійснювати бюджетні повноваження. А в разі утворення військових адміністрацій такі повноваження здійснюють військові адміністрації відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

«Утім, є декілька тимчасово окупованих населених пунктів, зокрема Маріуполь, в яких військову адміністрацію не створено, а органи місцевого самоврядування не функціонують із причин виїду за кордон, колаборантства, зникнення безвісти чи смерті депутатів місцевих рад. Такі місцеві ради навіть не мають змоги затвердити бюджет на наступний рік. Водночас у таких населених пунктах досі наявні голови місцевих рад, які можуть виконувати бюджетні повноваження», — наголошують народні депутати.

Вони вважають за доцільне передбачити, щоб у період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова територіальної громади, територія якої тимчасово окупована та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації населеного пункту, міг приймати рішення: за поданням місцевих фінансових органів щодо затвердження місцевого бюджету та внесення до нього змін; про затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування. А також про передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету без укладення договорів. Такий підхід, переконані депутати, створить можливість для тимчасово окупованих населених пунктів, у яких не створено військову адміністрацію, мати та використовувати кошти місцевого бюджету. А це зі свого боку сприятиме покращенню соціально-економічного захисту осіб з тимчасово окупованих територій.