Олександр Корнієнко зустрівся з Президентом Естонії Аларом Карісом

Перший заступник Голови Верховної Ради України у межах робочого візиту зустрівся з Президентом Естонської Республіки Аларом Карісом (на знімку).

«Вдячний за суттєву допомогу у цій боротьбі та висловлюю це також від імені Українського народу. Адже ми не лише відчуваємо, а й бачимо, як Естонія — разом із нами  своїми рішеннями, підтримкою та допомогою», — наголосив насамперед Олександр Корнієнко.

Водночас він проінформував Президента Естонії, що Україна вже виконала 90 відсотків умов для продовження євроінтеграційного процесу: «Ми чітко йдемо за обраним напрямом — Євросоюз».

Також Перший віце-спікер повідомив про необхідну допомогу задля боротьби з російською агресією та наголосив на необхідності продовження санкційного тиску проти рф.

«Важливим є те, що Рада Безпеки ООН має бути реорганізована. рф не має бути постійним членом РБ ООН та ООН загалом. Саме тому ми б хотіли створити коаліцію країн для ініціювання цих питань», — зауважив Олександр Корнієнко.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України заявив, що зараз варто зосередитися на відновленні критичних для життя людей об’єктів, Fast Recovery — план оперативної відбудови соціальної інфраструктури та проходження зимового періоду: «Запросив Естонію взяти активну участь у цьому процесі».

«Естонія підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно, щоби перемогти у повномасштабній війні росії проти України», — наголосив Президент Естонії Алар Каріс: «Ми не маємо дозволити агресору підривати базові принципи міжнародного порядку або диктувати нові. Від нашого сьогоднішнього рішення залежить майбутнє архітектури європейської безпеки. росія має нести повну відповідальність за свої злочини агресії». Насамкінець він повідомив, що Естонія відправила в Україну генератори, теплий одяг, продуктові набори та різні комплектувальні енергосистеми — усе, що потрібно, щоби пережити зиму та виграти війну: «Наша нинішня військова допомога Україні — понад 255 мільйонів євро».

Досягнення миру за формулою Президента України

Українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком у межах робочого візиту провела зустріч із Міністром закордонних справ Урмасом Рейнсалу.

Обговорили, зокрема, питання досягнення миру за формулою Президента України Володимира Зеленського, створення Міжнародного спецтрибуналу для покарання російських злочинців, а також —  відновлення інфраструктури України.

Перший віце-спікер наголосив, що сьогодні всім варто об’єднати зусилля й закликати партнерів доєднатися до кроків із досягнення миру, зазначених у формулі Президента України. Зокрема, приєднатися до ініціативи створення Міжнародного спеціального трибуналу для російських злочинців з росії. Водночас Олександр Корнієнко висловив вдячність Естонії та естонському народу за потужну підтримку: військову, гуманітарну та фінансову.

«Міністр закордонних справ підкреслив надважливу тезу, з якою ми погоджуємося: впроваджувати жорсткіші санкції та надавати більше зброї на чергову агресію не як відповідь, а як запобіжник. Це дуже правильно», — зауважив народний депутат України Роман Грищук.

Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко закцентував на важливості продовження постійного діалогу між Україною та Естонією на всіх рівнях, а також повідомив, що всі автобуси, відправлені Естонією, у середу, 14 грудня, були передані під розписку вже у Житомирі: «Дякуємо, що Харківська, Київська, Полтавська та Житомирська області вже отримали ці автобуси — це велика та цінна допомога».

Окрім того, народний депутат України Павло Бакунець підкреслив, що Естонія слугує прикладом ефективної співпраці з відновлення інфраструктури України за принципом «конкретна країна — конкретний регіон», адже Естонія «взяла шефство» над Житомирщиною.

Зі свого боку голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін акцентував, що Україні та Естонії треба консолідувати зусилля для притягнення рф до відповідальності, зокрема і через самоврядування мерів.

Насамкінець українські делегати вручили естонським колегам Грамоту Верховної Ради України «Про нагородження представників вищого керівництва Естонської Республіки Почесною грамотою Верховної Ради України» за вагомий особистий внесок у розвиток українсько-естонських відносин.

Питання енергетичного терору

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на чолі української делегації у межах робочого візиту зустрівся з Міністеркою економіки та інфра-
структури Естонської Республіки Рійною Сіккут.

Обговорили, зокрема, питання енергетичного терору російською федерацією України, відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури України та допомоги й підтримки самого енергетичного сектору.

«Гарні новини у тому, що Україна має можливості для збиття ракет і дронів, адже Україну підтримують багато країн. А втім, потребуємо набагато більше, адже за одну масовану ракетну атаку росія може запустити приблизно сотню їх як із землі, так й із моря», — повідомив Олександр Корнієнко.

Перший віце-спікер також подякував за плідну співпрацю та участь Естонської Республіки у відновленні Житомирської області: «Ви на власні очі бачили, який вигляд зараз має Житомирська область». Він висловив переконання, що «з допомогою Естонії цей регіон матиме вигляд не гірший, ніж сама Естонія».

Вдячність за прихисток тимчасовим біженцям

Українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком провела робочу зустріч із Міністеркою соціального захисту Естонської Республіки Сігне Ріїсало.

Перший віце-спікер висловив вдячність Естонській Республіці за прихисток, наданий тимчасовим біженцям з України, які рятувалися від неспровокованої війни, розпочатої російською федерацією. «Зараз в Естонії вже приблизно 10 відсотків населення — це українці. Це й великий виклик, і величезна подяка, що ви із цим справляєтесь», — наголосив він, додавши, що вкрай важливо, аби після Перемоги українці повернулися додому.

«Дякуємо за всебічну підтримку українців та українських громад із боку Естонської Республіки. Ми хочемо більше ділитися досвідом і співпрацювати саме на рівні місцевого самоврядування, муніципалітетів», —  зазначив під час зустрічі голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Зі свого боку Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко привітав рішення Європейської Комісії щодо виділення з боку Естонії приблизно десяти мільйонів євро на допомогу в прийнятті українських військових біженців: «Переконаний, що це відбулося завдяки великим зусиллям Уряду Естонської Республіки». «Водночас нам варто, як пропонує Олександр Корнієнко, налагодити більше комунікацій між профільними комітетами та міністерствами. Україні також цікавий досвід Естонії у плані адаптації та працевлаштування наших громадян», — додав він.

«Ми стали ще ближчими друзями і відкриваємо спеціальні треки взаємодії й співпраці між парламентами та комітетами України та Естонії. І сподіваємося на розвиток наступного року», — насамкінець зауважив Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.