На брифінгу представників Сил безпеки та оборони продемонстровано фрагменти БПЛА, які застосовує рф проти України.

Ворог несе втрати в наземній операції, тому тисне з повітря. Кожним ракетним ударом країна-терорист сподівається нас залякати, зламати, занурити в тотальну темряву... У п’ятницю вранці рашисти знову атакували Україну з повітря. «Червоними» від тривоги були всі регіони країни. Станом на 11.00 речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив про прильоти понад 60 ракет. Більшість збила наша ППО. Проте ворог влучив в кілька об’єктів критичної інфраструктури. Унаслідок чого були перебої з електрикою, водо- і теплопостачанням...
Противник атакував кількома хвилями. Після 11.00 з’явилася інформація про можливий запуск ворожих безпілотників-«мопедів».

Напередодні полковник Олександр Заруба з Центру дослідження трофейного та перспективного озброєння та військової техніки, представляючи «взяті у полон» БПЛА, які використовує рф у війні проти України, сказав, що росія вкладає величезні інвестиції у ці види ОВТ. За його словами, трофеї вивчають з метою протидії та збирання доказової бази щодо порушень рф міжнародного гуманітарного права. Заруба розповів про іноземний парк безпілотників путінської армії, серед якого найбільше іранських «Шахедів». А також про БПЛА російського виробництва — «Орлан-10», «Гранат-3», «Олерон». Він зазначив: багато комплектуючих, GPS тощо в цих безпілотників — іноземного походження. Тому потрібно перервати ланцюжки постачання комплектуючих з-за кордону. І в цьому процесі варто просити допомоги наших союзників.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.