З-поміж 27 розглянутих питань найважливішими видаються два: ухвалено бюджет області на прийдешній рік і затверджено Програму розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя найзахіднішого регіону України.

Передсвяткову атмосферу сесії, попри стриманість воєнного часу, приніс Закарпатський народний хор чудовим виконанням славнозвісного «Щедрика» і українських колядок. Також новорічно-різдвяного настрою додали депутатам члени скаутської організації «Пласт». Вони передали Вифлеємський вогонь як світло миру, любові і справедливості очільникам області Володимирові Чубірку та Вікторові Микиті (на знімку).

Голова ради, відкриваючи засідання, наголосив, що триває героїчна боротьба українців проти російських загарбників. Україна мужньо обстоює право вільно жити на своїй землі. Ще багато випробувань доведеться пройти і чимало викликів подолати.

Завдяки згуртованості українців і нескореності наших Збройних Сил разом обов’язково переможемо! Відтак пам’ять жертв війни та її Героїв депутати вшанували хвилиною мовчання.

Одну з найскладніших нинішніх проблем — відключення електроструму — депутатам ви-світлив генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак.

Відтак голова ОВА Віктор Микита додав, що в області створено комісію, яка стежить за дотриманням графіків відключення, нагадав про економію електроенергії та про рішення ради оборони області, яке стосується заборони використання зовнішнього освітлення торговельних закладів.

Далі подяку Верховної Ради України за внесок у розвиток регіону і розбудову місцевого самоврядування вручено керівнику Перечинської територіальної громади Іванові Погоріляку. А почесну грамоту Української асоціації районних і обласних рад — депутатові Михайлові Кішу.

Голова Закарпатської обласної ради ветеранів України Ілля Гулянич з нагоди 35-річчя заснування організації і за підтримку ветеранського руху вручив нагороди головам облради Володимиру Чубірку і ОВА Вікторові Микиті, депутатам Георгію Горвату, Володимиру Суботовському і директору департаменту соцзахисту ОВА Вікторові Мацолі.

Далі депутати одностайним голосуванням ухвалили бюджет області на 2023 рік. У документі зменшено розмір базової дотації на 33 відсотки. Загалом бюджет буде збільшено майже на третину. Основною складовою стане податок на доходи фізичних осіб. Найбільше витрат передбачено на освіту та охорону здоров’я. На освіту передбачено 609 млн гривень, на соціальний захист — 250 млн, на охорону здоров’я — 198 млн, на культуру — 141 млн, фізкультуру і спорт — 98 млн гривень. Визначено на 2023 рік: доходи обласного бюджету у сумі 2 167 318 300 гривень, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету — 1 773 533 400 гривень і доходи спеціального фонду обласної казни — 393 784 900 гривень; видатки обласного бюджету — 
2 157 118 300 гривень, у тому числі видатки загального фонду обласного бюджету — 1 606 672 400 гривень і видатки спеціального фонду обласного бюджету — 
550 445 900 гривень.

Депутати також ухвалили Програму розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Закарпаття на 2023—2027 роки.

«Для мене це питання було знаковим, адже в області проживають кількасот тисяч ВПО. Чимало хто з них не знає української мови або ж має низький рівень володіння нею через те, що жив у русифікованому середовищі на кордонах із терористичним утворенням під назвою рф, — прокоментував цей важливий факт голова ОВА Віктор Микита. — Наше завдання — створити доступні умови для вивчення української мови для кожного, тож сьогодні ми зробили цей великий крок. Особисто ініціював розгляд цього питання на сесії обласної ради і щиро дякую колегам за одноголосну підтримку. Закарпаття стало другим регіоном після Львівщини, де депутати обласної ради затвердили відповідну мовну програму. Хочу подякувати Тарасові Кременю, Уповноваженому із захисту державної мови, за всебічну підтримку й допомогу в цьому питанні».

Т. Кремінь схвально відгукнувся на це рішення депутатів і привітав усіх закарпатців із цією віховою подією.

Депутати створили ландшафтний заказник «Берег Закарпатського моря» площею 90,7 гектара на березі Вільшанського водосховища на території Драгівської сільської ради.

Рішенням сесії село Брустури Усть-Чорнянської селищної ради Тячівського району буде перейменовано на Лопухово. Відповідне подання спрямовано до Верховної Ради України.

Облрада також виділила під потреби ВПО гуртожитки в райцентрах Хусті та Берегові. Будівлі попередньо, за домовленістю з обласною радою, будуть відремонтовані Міжнародною організацією з міграції.

Ще одне важливе рішення: депутати просять керівництво держави посприяти у відкритті додаткових пунктів пропуску на кордоні з Румунією. Йдеться про два міжнародні пункти пропуску для автомобільного і пішохідного сполучення, пасажирських і вантажних перевезень у селі Яблунівка Хустського та в селі Хижа Берегівського районів.

Депутати ухвалили рішення і з інших актуальних питань.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.