У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розпочато роботу над підготовкою до другого читання проекту закону «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії» (№ 8198).

Цей законопроект народні депутати ухвалили в першому читанні на крайньому пленарному засіданні, скоротивши водночас наполовину строки його підготовки до другого читання. «Законо-проект забезпечує права наших пенсіонерів, наших громадян, які фактично зараз не мають можливості, перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, подати протягом встановлених законом трьох місяців заяву про призначення пенсії. Якщо вони не встигають цього зробити фактично, вони не можуть претендувати на пенсію, все життя пропрацювавши в Україні і на український народ», — наголосив один з авторів проекту Ігор Фріс («СН»).

У свою чергу представник профільного комітету Михайло Цимбалюк («Батьківщина») зауважив: «Закон дуже потрібен, він відновлює соціальну справедливість. Бо згідно з діючим законодавством особа має право з настанням віку чи права на пенсію оформити її протягом трьох місяців. Якщо не встигла, вона втрачає таке право. Ми відновлюємо соціальну справедливість, яка стосується в тому числі осіб з інвалідністю», — сказав він, додавши, що всі зауваження колег будуть враховані під час підготовки проекту до другого читання. Зокрема, представник «Голосу» Володимир Цабаль, назвавши законопроект «досить сирим», зазначив, що це питання потрібно вирішувати більш ґрунтовно і спільно з профільним міністерством та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Нині, на думку Омбудсмена, в законопроекті не враховано інтереси осіб, які виїхали з тимчасово окупованої території. Йдеться про тих, хто зареєструвався як ВПО в установленому порядку, але, перебуваючи на окупованих територіях, не зміг вчасно подати документи на одержання пенсії.

«Крім того, законопроект не передбачає можливості призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника. У нас є три види пенсій: це втрата годувальника, за інвалідністю і за віком — тобто третє чомусь не передбачено», — зазначив Володимир Цабаль. Артур Герасимов («ЄС»), назвавши законопроект «правильним», додав, що «Європейська солідарність» підтримуватиме його. Водночас депутат звернув увагу на той факт, що «досі триває кримінальне провадження і відкрито справу проти п’ятого Президента Петра Порошенка за те, що він платив пенсії на окуповану територію, зарплати шахтарям, бо це —  українці, це наші люди. І справа відкрита за ініціативи кого? Портнова, який зараз під санкціями Сполучених Штатів Америки, нашого найбільшого партнера у спротиві країні-агресору». Тож депутат закликав правоохоронні органи розібратися. «Якщо вже парламент приймає такі рішення, то, мабуть, і вам треба закривати ці ганебні справи», — сказав він.

Довідково

Законопроектом № 8198 передбачено, що тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, пенсія за віком та по інвалідності особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, призначається з дня, що настає за днем досягнення особою пенсійного віку або відповідно до встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією.