Рівно рік, як наша молодь та діти отримали шанс на здоровіше майбутнє. Рівно рік, як Верховна Рада України проголосувала за важливі зміни до національного антитютюнового законодавства.

16 грудня 2021 року парламент ухвалив у другому читанні законопроект №4 358 (закон № 1978-ІХ), спрямований на зменшення привабливості тютюнових виробів та захист наймолодших українців від шкоди тютюну. Уперше за майже 10 років відбулося посилення регулювання тютюнових виробів, зокрема електронних пристроїв для куріння, — а це істотний крок назустріч Україні, вільній від тютюну та нікотину.

Так, з 11 липня 2022 року набули чинності важливі норми до антитютюнового Закону № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Серед найсуттєвіших положень, які проголосив закон, можна виділити такі:

— запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них;

— заборона куріння пристроїв для нагрівання тютюну у визначених законом місцях та всіх громадських та робочих приміщеннях нарівні з усіма іншими тютюновими виробами, електронними сигаретами та кальянами.

Чому такі зміни важливі? Куріння дедалі менше толеруватиметься у суспільстві, а ризики, пов’язані із вживанням вторинного тютюнового диму, становитимуть меншу загрозу для здоров’я громадян. Окрім того, документ впроваджує європейські вимоги до захисту населення від шкоди тютюну та електронних сигарет відповідно до євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Завдяки імплементації норм, передбачених, зокрема, Директивою, в ЄС вдалося знизити куріння серед дітей на 20 відсотків та серед дорослих (від 15 років) на 12,5 відсотка. І це надзвичайно на часі для України: за результатами дослідження КМІС, порівняно з 2020 роком відсоток щоденних курців тютюну та нікотину в Україні збільшився із 23,1 до 28,3. Причиною цього стала відсутність своєчасного ухвалення законодавчого регулювання електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну. На тлі поступового зменшення поширеності куріння, яке спостерігалося в Україні постійно починаючи з 2006 року, таке зростання викликає надзвичайне занепокоєння та вимагає ще більшої уваги до ретельного дотримання оновленого антитютюнового законодавства.

А поки що рада зазначити, що старання України, спрямовані на захист громадян від шкоди тютюну, були високо оцінені міжнародною професійною спільнотою. У травні 2022 року я мала честь отримати найвищу нагороду Всесвітньої організації охорони здоров’я в контролі над тютюном «World No Tobacco Day Award 2022». І хочу наголосити: це нагорода всього українського народу, який висловив свою готовність до важливих змін, та представників парламенту України, які змогли підтримати цю готовність своїм голосом.

Наразі не менш важливою залишається плідна робота уряду щодо імплементації та контролю над виконанням ухвалених норм. А ще один пріоритет — робота над ліквідацією будь-яких рекламних інструментів для приваблення дітей та молоді до вживання тютюну чи нікотину. Так, згідно з оновленим законодавством, 11 липня 2023 року набуде чинності заборона реклами електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, що значно зменшить маніпулятивний вплив тютюнової індустрії на свідомість наших дітей. Окрім того, наступного року очікуємо заборону ароматизованих сигарет та рідин для е-сигарет, а також запровадження європейського стандарту медичних попереджень на сигаретах (65 відсотків упаковки) у 2024 році.

Закликаю всіх парламентаріїв і надалі підтримувати ініціативи, спрямовані на захист здоров’я населення, зокрема, від шкоди тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння. Адже за здоровою нацією — світле майбутнє.

Лада БУЛАХ, народний депутат від партії «Слуга народу».