Риторика й динаміка перемовин і висновків свідчить про те, що «бацько» не піддався на тиск бункерного карлика. Так, в американському Інституті вивчення війни припускають, що союзник кремля «відкладає виконання більш масштабних вимог путіна, таких як зобов’язання білоруських сил, приєднаних до вторгнення в Україну, створюючи менші поступки, які він роками стримував». Ідеться про подальші інтеграційні поступки у бік «союзницького» утворення, що так хоче зібрати до купи путін.

Лукашенко й далі буде намагатися «петляти», аби уникнути втягування білоруської армії у війну з Україною. «Тому що такий крок для нього буде політично смертельним, а для армії Білорусі — фактично смертельним», — вважає військовий експерт Сергій Згурець. Каже: де-факто система оборони з нашого боку кардинально змінилася. Вже немає ефекту раптовості, і все під контролем ЗСУ та усіх розвідок...

«24 лютого в російській армії, яка атакувала Україну, було понад 40 тисяч найбоєздатніших та навчених військових. Зараз на території Білорусі перебувають понад 12 тисяч мобілізованих, які ще не пройшли повну підготовку. Проте в будь-якому разі цей напрямок залишається дуже напруженим та відповідальним. Тому нам не слід ігнорувати загрози з території Білорусі», — зазначив експерт.

Своєю чергою командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив: рівень воєнної загрози з боку рб зростає, «але ми також вживаємо адекватних заходів».

У вівторок «Білоруський Гаюн» повідомив, що росія почала перекидання на південь рб техніки, яку раніше привезли на полігони разом із «чмобіками». Упродовж 20 грудня фіксували перевезення танків, вантажівок та особового складу збройних сил рф з білоруських полігонів у північній та центральній частинах країни. Проте речник ДПСУ заявив, що поряд з білорусько-українським кордоном не зафіксовано різкого збільшення ані військової техніки, ані особового складу противника.

Попри розгортання в рб російської військової техніки, західні аналітики поки що не бачать ознак наступу на Україну з півночі.