Під час виступу Президента України Володимира Зеленського на спільному засіданні обох палат Конгресу США.

Виступ глави Української держави перед обома палатами Конгресу транслювали кілька американських телеканалів, а народні обранці під час промови Володимира Зеленського кілька разів перебивали його гучними оваціями. Звичайно, аплодували американські сенатори та конгресмени не лише Президентові, а й усьому українському народу, який мужньо бореться з агресором і захищає не тільки себе, а й увесь демократичний світ.

Утім, для України цей візит матиме й практичні наслідки — ми отримаємо ще більше зброї та фінансової підтримки від ключового партнера — Сполучених Штатів Америки. Так, Володимир Зеленський сказав, що головним питанням його переговорів було зміцнення України в наступному році та рух нашої держави до перемоги у війні за незалежність. Про це він заявив під час спільного з Президентом США Джозефом Байденом брифінгу за результатами зустрічі у Вашингтоні.

«Ми маємо чудові новини, з якими я повертаюся додому. Президент Байден сьогодні оголосив про новий пакет військової допомоги Україні обсягом близько 2 мільярдів доларів. І найсильнішим елементом цього пакета є комплекс «Патріот» — те, що суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Це важливий крок у створенні дієвого повітряного щита для України.

Тільки так ми позбавимо державу-терориста її головного інструменту терору — можливості бити по наших містах, по нашій енергетиці, по наших людях», — заявив глава Української держави.

Президент України висловив сподівання, що Конгрес ухвалить пакет фінансової підтримки для нашої держави обсягом майже 45 млрд доларів.

«Я дякую за таку велику підтримку! Кожен долар такої інвестиції Сполучених Штатів у захист свободи означатиме реальне й відчутне посилення глобальної безпеки», — переконаний він.

Володимир Зеленський висловив подяку Конгресу США за двопалатну й двопартійну підтримку. «Маємо чітке розуміння, як будуть посилені наші оборонні спроможності в найближчі місяці», — заявив глава Української держави.

Президент США Джозеф Байден підтвердив, що чекає на підпис закон, який дасть змогу зручніше й швидше надавати Україні необхідне озброєння.

«Сьогодні ж надійшов черговий транш військової допомоги обсягом 1 мільярд 850 мільйонів доларів на устаткування, необхідне Україні, постачання боєприпасів для артилерії, танків, ракетних систем у наступні місяці. Також надаватиметься ЗРК «Патріот» і необхідна підготовка українського персоналу для того, щоб вони могли продовжити захищати український повітряний простір», — зазначив Президент США.

Водночас, виступаючи перед обома палатами Конгресу, Володимир Зеленський нагадав, що нині російська армія використовує проти Бахмута та інших наших прекрасних міст усе, що може. Перевага окупантів в артилерії, за словами В. Зеленського, дуже відчутна. «Вони використовують у рази більше ракет та авіації, ніж ми будь-коли мали. Але наші сили оборони стоять. І ми всі пишаємося ними. російська тактика примітивна. Вони випалюють все перед собою. Вони нагнали на фронт головорізів. Вони відправляють «зеків» на війну... Вони кинули все проти нас так само, як свого часу інша тиранія кинула все проти вільного світу у битві за Виступ. Подібно до того, як відважні американські солдати чинили опір і відбивалися від гітлерівських військ попри всі труднощі під час Різдва 1944 року, відважні українські солдати роблять те саме з військами путіна цього Різдва. Україна стоїть і ніколи не здасться!» — запевнив Президент, додавши, що ми потребуємо допомоги, щоб не просто стояти в таких боях, а щоб переломити це. Щоб перемогти на полі битви.

Також Президент України подякував за пакети фінансової підтримки, які США вже надали, так і за ті, щодо яких ще, можливо, буде ухвалене рішення. «Ваші гроші — це не благодійність. Це інвестиція у глобальну безпеку та демократію, до якої ми ставимося найвідповідальніше», — підкреслив він.

Насамкінець промови Президент дістав прапор, який йому передали бійці в Бахмуті. «Прапор тих, хто захищає Україну, Європу та світ ціною своїх життів. Вони попросили мене передати цей прапор вам — Конгресу Сполучених Штатів Америки, членам Палати представників і сенаторам, чиї рішення можуть урятувати мільйони людей», — заявив Володимир Зеленський, передавши стяг спікерці Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі (на знімку).

Фото Getty Images.