Відповідний проект змін до Земельного кодексу (№ 8295) зареєстрували у Верховній Раді народні депутати, які представляють фракцію «Батьківщина». Водночас парламентарії пропонують продовжити на п’ять років дію обмежень щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності громадянина України. А також накласти заборону на купівлю-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності й віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.

На думку народних депутатів, такі зміни підтримають вітчизняних малих фермерів після того, як у нашій країні завершаться бойові дії. Ось на що вказується у пояснювальній записці, яка супроводжує законопроект: «У період післявоєнної відбудови надання дозволу на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами, за якими можуть стояти у тому числі й іноземці, та зняття обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, що можуть перебувати у власності громадянина України, призведе до концентрації значних площ землі в руках великих аграрних підприємств. Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть можливості придбавати такі земельні ділянки внаслідок відсутності достатніх коштів».

Продаж земельних ділянок в умовах відсутності ефективних ринкових механізмів ціноутворення може призвести й до втрат надходжень до бюджетів, вказують законотворці. На думку представників «Батьківщини», це особливо важливо для забезпечення нашої перемоги в війні з російською федерацією, а також для майбутнього післявоєнного відновлення.

Необхідність продовження дії обмежень на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення має не тільки економічні, а й природоохоронні аспекти, наголошують парламентарії. Концентрація значних площ землі в руках великих аграрних підприємств, які зацікавлені в отриманні максимального прибутку в короткі терміни, призведе до неконтрольованої експлуатації українських земель, а отже, до їх виснаження, деградації та втрати родючості.

Проект змін до Земельного кодексу вже надано для ознайомлення народним депутатам, а головним у його розгляді визначено Комітет з питань аграрної та земельної політики.