Ним на законодавчому рівні було закріплено поняття «електронного посвідчення ветерана». Документ передбачає впровадження в дію електронного аналога відповідного посвідчення у формі книжечки, а також можливість його використання громадянами України.

Нещодавно у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка відбулося засідання круглого столу: «Аналіз впровадження електронного реєстру ветеранів». Участь у заході взяли народні депутати, представники Офісу Президента, центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та громадських організацій.

Відповідно до Закону можливість отримати електронне посвідчення мають, зокрема, ветерани війни, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни та постраждалі учасники Революції Гідності, а також члени їхніх сімей. «Е-посвідчення ветерана формується безоплатно за бажанням особи, на ім’я якої видано відповідне посвідчення, оформлюється із застосуванням засобів Реєстру та використовується на території України для підтвердження відповідного статусу, отримання пільг та компенсацій», — зауважив Анатолій Остапенко.

У 2022 році Кабмін мав поінформувати парламент про стан виконання Закону. До того ж заслуховування інформації стосовно впровадження електронного реєстру ветеранів було передбачено планом роботи комітету на період восьмої сесії парламенту дев’ятого скликання.

Наразі Єдиний державний реєстр ветеранів війни розроблено, проведено весь комплекс випробувань, створено комплексну систему захисту інформації та підтверджено її відповідність.

Нині тривають підготовчі заходи щодо його введення у постійну експлуатацію, повідомила заступник міністра у справах ветеранів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита.

«16 жовтня 2020 року почалася технічна розробка Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Вона складалася з п’яти етапів. На цей час відбувається процес закриття четвертого етапу.

Можна констатувати, що реєстр забезпечує виконання всіх функцій, які передбачено нормативно-правовими актами України, вони перевірені та протестовані. Облік категорій ветеранів війни технічно забезпечено», — зазначила урядовиця та відзначила активну та якісну співпрацю в питанні функціонування реєстру з усіма зацікавленими міністерствами та відомствами.

«Ми хочемо, щоб всі послуги, передбачені для ветеранів, надавалися шляхом оформлення ними електронної заяви та були максимально автоматизовані там, де це можливо. І це питання більш комплексне. Воно лежить не лише в соціальній площині. Це питання зайнятості, працевлаштування, освіти та в цілому національної безпеки», — впевнена Тетяна Калита.

У свою чергу в Міністерстві соцполітики України розповіли про діючий порядок електронно-інформаційної взаємодії з Міністерством у справах ветеранів. Так, в межах співпраці міністерств, через «захищений канал» відбувається передача даних щодо соціальних статусів громадян України. «Ми можемо передавати інформацію про групу інвалідності, дату встановлення інвалідності, індивідуальні програми реабілітації, належність до статусу ВПО тощо. Очікуємо в зворотному напрямку інформацію про надання та позбавлення осіб статусу УБД, коли це буде вже можливо робити технічно», — зазначив заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Міністерства соціальної політики політики Костянтин Кошеленко, додавши, що в 2023 році реєстри між міністерствами будуть синхронізовані для того, щоб соціальна допомога та соціальні послуги ветеранам надавалися автоматично. «У результаті матимемо ситуацію, коли між державними органами рухатимуться не люди з довідками, а мегабайти», — зазначив він.

Відповідний обмін даними між державними реєстрами унеможливить дублювання даних, спростить можливість отримання інформації, забезпечить належний рівень надання послуг поважній категорії населення, переконана уповноважена Президента з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька. «Іде війна проти тоталітаризму всього цивілізованого світу зусиллями України. Наші військові борються за ті цінності, які ми маємо зараз тут, в тилу, впроваджувати, щоб, повернувшись з фронту, вони чудово розуміли, за що вони там страждали», — наголосила вона.

Крім того, за словами пані Вербицької, через відсутність реєстру ветеранів війни є проблема обрахування законодавчих ініціатив, які розробляються в інтересах цієї категорії громадян.

«Якщо ж не підготувати належним чином фінансово-економічне обґрунтування, бюджет на реалізацію положень прийнятих законів може бути передбачений в недостатньому обсязі. І громадяни не отримають належну їм державну послугу чи гарантію в бюджетному році», — пояснила вона.

Водночас представники громадських організацій вважають, що впровадження електронного реєстру ветеранів підвищить ефективність організації соціальної підтримки зазначеної категорії населення. Крім того, вони акцентували увагу народних депутатів та представників Кабміну на потребі верифікувати надання статусу учасника бойових дій та члена родини загиблого за попередні роки та створити новий прозорий механізм видачі посвідчень. Адже повідомлялося про випадки отримання статусу родинами захисників, які загинули «за сумнівними обставинами» (перебуваючи в алкогольному чи наркотичному стані, скоївши самогубство, порушивши правила поводження зі зброєю) тощо.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів комітету Анатолій Остапенко в свою чергу повідомив, що на розгляді парламенту перебуває проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України (№ 7322), який частково вирішує це питання. «Комітет доопрацював законопроект до другого читання та рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому», — зауважив А. Остапенко.

На думку Альони Вербицької, процес верифікації статусів членів сімей загиблих є непростим та комплексним. «Питання верифікації статусів слушне, але не просте. «Буває, що зазначено «скоїв суїцид», а по факту — був доведений до суїциду. Іноді «загинув без засобів захисту», а воїн просто спав і під час сну прилетів снаряд. Треба підходити до таких питань зважено, залучати слідчих, громадськість, усіх, хто дотичний до питання», — зазначила вона.

Підбиваючи підсумки, Анатолій Остапенко зауважив, що використання даних Єдиного державного реєстру ветеранів після його впровадження в експлуатацію буде корисним і в процесі верифікації.

«Цифровізація — це ще один із найкращих антикорупційних заходів, які ми можемо впроваджувати в життя», — резюмував голова підкомітету.