Він зауважив, що рік 2022-й спровокував багато викликів, з якими український парламент працював протягом цього року і буде працювати у прийдешньому. Однак, за його словами, парламентська дипломатія України показала високу результативність: було досягнуто багато визначних рішень та налагоджено низку ефективних та важливих зв’язків з парламентами та урядами світу.

«Фактично наш парламент став майданчиком виступу лідерів парламентів, президентів та прем’єрів, високих посадовців Європейського Союзу. Парламентська дипломатія вийшла на якісно новий рівень. І це наш з вами внесок в Перемогу», — звернувся до представників дипломатичного корпусу Олександр Корнієнко.

Він зауважив, що українські делегації активно працювали весь рік, зокрема і з тими міжнародними інституціями та країнами, де раніше активність України була незначною.

«Парламентські візити стали дуже серйозним інструментом для просування наших ідей. Адже кожна зустріч, кожен діалог, кожна діяльність з партнерами в результаті приносила свої здобутки, які роблять нас ближчими до Перемоги», — підкреслив роль міжпарламентської дипломатії Перший віце-спікер.

Водночас Олександр Корнієнко додав, що цьогоріч очолював не одну українську делегацію до інших країн, де говорили про Україну, і запевнив, що «нас чують, нам допомагають».

«Перший парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи засвідчив єдність світової спільноти в обстоюванні норм міжнародного права та посилення інституційної спроможності у питанні повернення Криму. Країни Глобального Півдня почали чути про Україну під час нашого візиту на Асамблею МПС у Руанді та ПА АСЕАН. Головною темою Конференції в Лугано було відновлення України після всіх наслідків терору росією у різних сферах», — розповів Перший віце-спікер про знакові міжнародні події, де Україна отримала підтримку та запевнення в тому, що вона у боротьбі з агресором не одна.

Він нагадав, що Україна також плідно попрацювала з міжнародними колегами та партнерами у напрямі євроінтеграції та НАТО, яскравим результатом чого стало отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Крім того, Перший віце-спікер закцентував на посиленні ролі міжпарламентських груп дружби та їх активній співпраці з відповідними групами у парламентах інших держав.

«Це можна назвати «курсом дружби», який ми вже переосмислили та перезапустили. Маємо гарні приклади, як то Естонія, Австрія, з Японією також фахово працюємо. Маємо ще більше посилити цей напрям міжпарламентської дипломатії, який дає суттєві та серйозні досягнення», — підкреслив Олександр Корнієнко та закликав представників посольств активно запрошувати до України європейських колег, особливо тих, хто має не-
стійку позицію щодо України.

«Вони повинні мати змогу на власні очі побачити наслідки війни та стати на бік України в її боротьбі з агресором. Адже така співпраця є дуже важливим каналом донесення нашої позиції», — наголосив Перший віце-спікер українського парламенту.

«Багато вирішальних подій було у 2022 році. А буде ще більше. Адже в України є головна мета — Перемога над російською агресією, яку розділяють з нами багато іноземних партнерів.

Ми будемо продовжувати нашу діяльність міжнародного партнерства, щоб уже скоро отримати дату Перемоги України. Ту дату, яку з нами розділятиме весь цивілізований світ», — наголосив Олександр Корнієнко наприкінці виступу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Скріншот відео.