На їхню долю випало стільки страждань і випробувань, про які знають лише їхні лікарі. 14-річна Катя з міста Дружківки дістала важке поранення 8 квітня під час удару ворожої ракети по залізничному вокзалу Краматорська. У момент вибуху дівчину прикрив собою чоловік, який був поруч. Він загинув. Загинула й Катина мама. З усієї родини у дитини залишилися лише восьмирічна сестричка і тітка... П’ятирічна Маринка з Херсонської області в лікарні перебуває майже від початку війни — відколи була поранена внаслідок прильоту російської ракети в її домівку. У її мами — поранення кінцівок, а дитині відірвало ніжку. Діагноз — висока ампутація ноги. З Херсона привезли й у вкрай важкому стані хлопчика, у якого через вибух пошкодило кінцівки і живіт...

Небайдужі дорослі, яких згуртував «Охматдит» спільною турботою про маленьких пацієнтів, роблять усе, щоб діти якомога скоріше забули про жахи війни. І серед тих, хто дбає про юне покоління, особливе місце посідають українські військові.

Військові — завжди надійні помічники

Від 24 лютого 2022 року, коли Україна зазнала повномасштабної агресії рф, що болісно вдарила й по дітях, Командування Об’єднаних сил Збройних Сил України на чолі з генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим надає різноманітну допомогу дитячій лікарні «Охматдит». Сергій Наєв неодноразово відвідував цей медичний заклад з істотною підтримкою, зокрема й унікальною медтехнікою, засобами лікування, інструментарієм.

На День Святого Миколая, в межах цивільно-військового співробітництва, Командування Об’єднаних сил Збройних Сил України подбало, аби пацієнти дитячої лікарні «Охматдит» краще долали ті психологічні стреси, яких вони зазнали внаслідок бойових дій.

Відвідавши медичний заклад, командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв наголосив:

«До свята ми передаємо лікарні іграшки й солодощі. Організовується вистава, протягом якої діти можуть взяти участь в інтерактивних іграх. Усім, що є у нас, у військових, ми обов’язково ділимося з маленькими українцями для того, аби негаразди менше торкалися їхніх дитячих душ та сердець. І цю роботу ми продовжуватимемо й надалі».

Начальник центру морально-психологічного забезпечення Командування Об’єднаних сил ЗС України полковник Євгеній Коваленко разом з офіцерами подбали про організаційну частину святкової програми.

«Ми робимо все, щоб повернути дітям радість і повноту життя, аби вони якомога скоріше забули про негативні моменти війни і повернулися до мирного життя, — зазначив Євгеній Коваленко. — Адже психіка дитини є дуже вразливою, і для долання наслідків воєнних травм — і фізичних, і моральних — потрібна дуже копітка робота, й насамперед увага до маленьких громадян. Діти мають відчувати, що вони не кинуті й що про їхнє майбутнє дбають держава і суспільство».

Шлях до одужання стає легшим через зцілення юної душі

Унаслідок російської агресії майже 450 дітей загинуло і понад 860 зазнали поранень. У долі кожного з майже тисячі маленьких українців, яких рятують лікарі, медсестри, психологи, — своя сповнена болю і водночас надії історія. В «Охматдиті» докладають максимальних зусиль, щоб забезпечити дітей усім необхідним для їхнього одужання. За потреби персонал звертається до своїх помічників — військових та волонтерів, і вони привозять речі, медикаменти та все належне.

У лікарні діє своя творча команда, учасники якої організовують дозвілля дітей, проводять майстер-класи, заняття з арт-терапії. Над створенням для дітлахів особливого психологічного мікроклімату працюють психологи, вихователі, соціальні працівники, котрі, що називається, лікують душу малечі.

...Восьмирічний Даня з Чернігівської області виїжджав, рятуючись від бойових дій, з батьками. Внаслідок ворожого обстрілу дістала важке поранення ніг його мама, і зараз її оперують в ортопедінституті. У хлопчика — сильні осколкові поранення обох кінцівок, їх буквально витягували з-під пошкоджених тканин. Раніше хлопчик міг пересуватися лише у візку, а після кількох перенесених операцій став користуватися милицями.

Вихователька лікарні Валентина Луценко розповіла, що на цей час у лікарні перебувають семеро дітей, які дістали важкі травми внаслідок бойових дій і потребують тривалого лікування.

Щойно та чи інша місцевість потрапляє під обстріли військ рф, одразу ж звідти везуть постраждалих, зокрема й маленьких мешканців із пораненнями різного ступеня... Під час бойових дій у районі Вишгорода звідти привезли постраждалих братика і сестричку. З Чернігівської області в «Охматдит» доправили Алінку, яку в стаціонарі супроводжує її тато. Чимало пацієнтів надходить із Бахмута, де зараз найгарячіше.

Вихователь відділення хронічної токсикології Христина Сагірова опікується постраждалими від війни дітьми, серед яких є маленькі мешканці Костянтинівки, міст і селищ Херсонщини, Миколаївщини та інших регіонів, де тривають бойові дії.

Помічник генерального директора лікарні «Охматдит» Наталя Кутько зазначає:

«Окрім фізичних мук, малеча, що постраждала від війни, пережила також сильний психологічний стрес, і наше завдання — повернути дитину в її звичний стан, аби вона якомога менше відчувала на собі наслідки війни. Тут, в «Охматдиті», маленькі громадяни не тільки проходять курс медичного лікування, а й повертаються до звичайних для дітей умов життя. Якщо ровесники грають з м’ячем, то й інші долучаються до ігор. Якщо проводяться концерти, то в них беруть участь усі пацієнти. Тобто робиться усе, аби юні підопічні лікарні відчували себе дітьми».

За словами медперсоналу, у лікарні діти не тільки забувають про війну, тут вони почуваються так затишно, що, буває, не хочуть і полишати це місце. Зазвичай пацієнти будь-якого віку намагаються скоріше виписатися зі стаціонару, а тут малеча досить часто просить батьків полежати в «Охматдиті» ще трошки: не хочуть малюки розлучатися зі своїми новими друзями і з дорослими.

Тут малеча забуває про недуги й повертається в дитинство

Влаштоване свято в національній дитячій лікарні Києва «Охматдит» для дітей, поранених при обстрілах росіянами Краматорська, Херсона, Харкова, передбачало розваги біля різдвяної ялинки, танці й різноманітні конкурси. Діти щиро раділи та сміялися, бо отримали чудові подарунки від військових та благодійників. Раділи, бо на запрошення генерал-лейтенанта Сергія Наєва до них завітав Святий Миколай разом із театральним режисером та продюсером Максимом Добролюбовим і артистами: в актовому залі відбулася чудова казкова вистава.

Режисер-постановник Чернігівського театру ляльок імені О. Довженка Антон Черемок та актори Ігор і Ольга Маджуги, Ольга Ільо, Сергій Насінок представили юним глядачам казку «Бешкетники Святого Миколая». За сюжетом вистави небесні бешкетники вриваються до будиночку Святого Миколая, не віруючи в його дива, намагаються вкрасти подарунки і зіпсувати свято всім дітям. По ходу п’єси бешкетники виправляються і стають помічниками Святого Миколая.

Письменник, офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий впродовж років, що триває російсько-українська війна, організував чимало творчих зустрічей з дітьми з районів, де тривають бойові дії. Наголошуючи на важливості такої спільної й системної роботи, керівник заходу в «Охматдиті» Борис Кутовий зазначив:

«На сьогодні це не єдиний культурний захід, проведений у рамках цивільно-військового співробітництва командуванням ОС ЗСУ. За сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва така робота проводиться з 2018 року. За цей період у зоні ведення бойових дій організовано та проведено 61 виступ найкращих українських артистів та театральних колективів, на яких побували понад

17 тисяч дітей та глядачів дорослого віку. За головну мету ми маємо не тільки збереження та розвиток національної культури, а й так звану культурну мобілізацію — активне протистояння та боротьбу російському агресору саме на культурному фронті, де «русскій мір» насаджує ідеї культурного геноциду українців».

Діти мають право на дитинство — ця ідея стала ключовою й під час цієї святкової зустрічі в «Охматдиті». Юні пацієнти, забувши про недуги, від душі сміялися та раділи. А після завершення всі — і діти, і дорослі — дружно заспівали «Ой у лузі червона калина...». Боже, бережи Україну! Святий Миколаю, здійсни дитячі мрії, найголовніша з яких — про Мир і Перемогу нашого народу!


 


На знімках: під час заходу в лікарні «Охматдит».

Фото автора та з відкритих джерел.