«Це важлива публічна та офіційна позиція України, яка раніше була підсилена відповідною постановою Верховної Ради від 1 грудня, де я є співавторкою», — зазначила політик у Фейсбуці.

Коментуючи відповідну заяву МЗС України, Олена Кондратюк (на знімку) підкреслила: по-перше, в ній наголошується на тому, що рф після розпаду СРСР ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства, як, наприклад, новоутворені держави—члени ООН Чехія і Словаччина, а тому вона узурпувала та незаконно займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН.

По-друге, МЗС констатує, що росія не має права входити до складу ООН загалом, оскільки вона не відповідає основному критерію членства в організації — миролюбності. Адже багаторічна війна рф проти України, спроби анексії наших територій, є безпрецедентним актом порушення цілей та принципів Статуту ООН та позбавляє росію права називатися миролюбною державою. Крім того, росія зухвало не виконує резолюції Генасамблеї ООН та наказ Міжнародного суду ООН про негайне виведення військ з території України та припинення бойових дій, а також вона здійснює геноцид Українського народу та займається державним тероризмом.

По-третє, в заяві нашого зовнішньополітичного відомства відзначається, що рф не лише розпалює конфлікти, а й системно блокує рішення, необхідні для їх розв’язання. Зокрема, з 1991 року рф 31 раз застосувала вето у Раді Безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж це робив будь-який інший постійний член Радбезу.

«До чого закликає Україна? Україна закликає держави—члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому», — зазначила заступниця Голови Верховної Ради України, наголосивши, що фактично росія має пройти той само міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни. При цьому повернення рф до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН. Таким чином буде відновлено право кожної держави-члена проголосувати в Генеральній Асамблеї щодо доцільності прийняття російської федерації до складу ООН. Це статутне право, якого вони були позбавлені 31 рік тому.

«Лише після виконання росією умов членства в організації можна буде розглядати прийняття росії в члени через рішення Генеральної Асамблеї ООН за рекомендацією Ради Безпеки ООН, як це передбачено Статутом ООН», — наголосила Олена Кондратюк, зазначивши, що як заступниця Голови Верховної Ради України під час усіх міжнародних форумів і заходів, а також у своїх публікаціях послідовно наголошує, що росії не місце в ООН та Раді Безпеки ООН.

У зв’язку з цим Олена Кондратюк закликала відповідальних світових лідерів разом з Україною нарешті добитися відновлення справедливості та юридичної визначеності в цьому питанні: «Маємо спільно захистити Статут ООН і міжнародне право від руйнівного впливу росії, який загрожує системі міжнародної безпеки та глобальному миру. Особливо в контексті безумства ядерних погроз і шантажу росією усього цивілізованого світу».

Вл. інф.

Фото rada.gov.ua