Такого висновку дійшли парламентарії, представники органів виконавчої та судової влади, а також громадські експерти на засіданні круглого столу на тему: «Державна антикорупційна політика: оцінка громадянського суспільства», який організував Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.
Багато доповідачів вели мову про недосконалість існуючого антикорупційного законодавства та необхідність його подальшої зміни, аби воно відповідало міжнародним антикорупційним стандартам на практиці, а не лише у періодичних звітах перед Радою Європи.
Під час обговорення заступник голови Комітету Віталій Ярема наголосив, зокрема, що, за попередніми прогнозами, Україна і у цього року посідає одне з останніх місць у світі за рейтингом «Transparency Іnternatіonal», що вимірює рівень корупції серед 200 країн. «Ми з 1998 року не можемо увійти навіть до першої сотні антикорупційного рейтингу», — сказав народний депутат.
Учасники засідання також заслухали інформацію громадської організації «Всеукраїнська спеціальна колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю», відповідно до якої регіональні програми боротьби з корупцією, які мали бути створені відповідно до низки загальнодержавних нормативних документів, діють лише в декількох регіонах країни. Як зазначив В. Ярема, ця ситуація стане предметом обговорення на наступних засіданнях комітету. Народний депутат також запросив всі зацікавлені сторони до співпраці із парламентом з метою удосконалення антикорупційної правової бази.