Кожен рік ми молимося за те, щоби він був останній. І цього року на це сподіваємося. А наступного вже зробимо просто як згадку про нашу Перемогу. Ми завжди готові підставити плече і допомагати чим можемо».

Коли Президент Володимир Зеленський ще не був главою держави, він також долучався до акції «Салат для солдатів», розповів волонтер та ідеолог акції Юрій Тира (на знімку ліворуч). Він каже, що для того, щоб розвезти олів’є на передову, знадобиться 21 екіпаж для автівок. У першому джипі поїде Василь Вірастюк.
90 відсотків працівників Апарату Верховної Ради зголосилися допомогти приготувати салат для бійців, зазначив Вячеслав Штучний. За його словами, люди готові були працювати навіть цілодобово.

Починаючи з 2014-го напередодні Нового року благодійники зі всієї України об’єднують зусилля для того, щоб приготувати для наших захисників на фронт традиційний салат олів’є. Дев’ять років тому, в перший рік початку бойових дій, на передову доставили тонну салату. Торік — уже 7,5 тонни. А цьогоріч волонтери поставили собі мету — накришити 10 тонн олів’є для того, щоб його вистачило для всіх. Як зауважив один із організаторів такої ініціативи, координатор медичної програми благодійного фонду «Коло» Володимир Нечипорук, такий великий обсяг — не проблема. «Ми з колегами щороку на початку грудня починаємо планувати цю акцію і, чесно кажу, навіть сам не знаю, звідки всі ці продукти і вантажівки беруться», — жартує він. До акції залюбки долучаються і фешенебельні заклади харчування, і приватні підприємці — хто чим може.

Цього року на кухню Верховної Ради волонтери доставили 14 тисяч яєць. Спочатку їх тут відварили. За словами однієї з працівниць Валентини Приходько, жодних секретів у нехитрому приготуванні не застосовували — просто додали побільше солі й дали трохи довше постояти у воді для того, щоб потім легше було чистити. Більш трудоємким виявилося саме нарізання.

Навіть професійним кухарям важко просто уявити собі таку кількість яєць. Прості підрахунки дають зрозуміти, що йдеться про майже півтисячі лотків. Тож до процесу задіяли й представників апарату законодавчого органу влади. До акції долучалися добровільно, але перед тим довелося пройти ретельний медичний контроль. Як повідомив керівник управління справами апарату Верховної Ради Юрій Ханік, до робочого столу не допустили навіть тих, хто місяць тому хворів на ковід. На вході — перевірка температури, а далі — рукавички, маски, антисептик, захисні халати і шапочки. І тільки тоді вже до справи. «У нас душа болить за все, за те, що з нами відбувається. Це дуже боляче сприймається, — каже Ніна Лясковська, яка вже багато років працює в апараті Верховної Ради. — А тому дуже радію, що в нас відбувається така акція і можемо хоч якусь свою краплинку внести в цю Перемогу». Ніна Сергіївна каже, що не волонтерила ніколи, але потім з’ясовується, що і одяг передавала, і теробороні допомагала, і ЗСУ підтримує. Мабуть, як і кожен українець сьогодні, каже вона.

Нарізані яйця склали в стерильні контейнери. Далі їх передадуть волонтерам. Сотні таких контейнерів із іншими складниками новорічного салату в цей день вирушили з різних куточків України в Київ.

У вантажівці від Верховної Ради на передову поїде ще три тонни мандаринів від фонду «Слава України». А 30 грудня вантажівки відправляться в найгарячіші точки на кордонах нашої країни.

Змішуватимуть салат уже на місці. У найнезручніших розташуваннях, в окопах та під обстрілами наші захисники зможуть нагадати про рідний дім і про мирне життя. Про життя, яке чекає на них після Перемоги.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.