10 нових укриттів з’явились у Бучанській, Немішаєвській, Іванківській та Димерській громадах. Проект реалізовано ЮНІСЕФ спільно з народною депутаткою України Ольгою Василевською-Смаглюк (на знімку).

Загалом на реалізацію вже виділено мільйон доларів. Наступного року спільний проект продовжиться та планується відреставрувати ще декілька укриттів на півночі Київщини.

В Україні чотири мільйони учнів, які здобувають середню освіту. Левова частка дітей навчаються онлайн або на сімейній формі. Через численні обстріли енергетичної інфраструктури вчитись дистанційно неможливо. Тож очному навчанню немає альтернативи. Але це дозволено лише там, де є укриття. Кількість учнів на Київщині не зменшилась порівняно з минулим 2021 роком за рахунок внутрішньо переміщених осіб зі сходу і півдня України. Тож актуальність будівництва укриттів тільки зростає. Забезпеченість укриттями впливає і на якість освіти. Вчені впевнені, що якість освіти через дистанційну форму падає. Учні на 25 відсотків гірше засвоюють математику, на 10 — іноземну мову. І хоча 73 відсотки навчальних закладів середньої освіти оснащені укриттями, не всі вони повністю відповідають нормам. Зразкові укриття мають бути оснащені вентиляцією, гідроізоляцією, туалетами, електроенергією та теплом.

Ще гірша ситуація з укриттями в садочках: лише половина їх мають сховище. Тобто половина дітей дошкільного віку мають доступ до догляду. А ті, які є, оснащені здебільшого власними силами вихователів, не мають санвузлів та ліжечок.

Тож укриття, реалізовані на Київщині за кошти ЮНІСЕФ, можна вважати такими, які потрібно брати за основу, будуючи нові укриття. Адже всі діти повинні мати рівний доступ до освітніх послуг.


Після ремонту укриття в Бучанському ліцеї № 3 Бучанської міської ради Київської області.