Як повідомляє Генштаб ЗСУ, про ситуацію на фронті доповідали Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та командувачі військ оперативних напрямків. Також розглянули питання забезпечення Сил оборони України необхідною зброєю та обладнанням, актуалізували план дій на наступний рік. Окремо обговорили реалізацію попередніх рішень Ставки щодо окремих ділянок, зокрема поблизу н. п. Бахмут і Кремінна.

Нині це є гарячі точки російсько-української війни. За інформацією МОУ, російські окупанти поставили перед собою мету вийти на адміністративний кордон Донецької області до кінця поточного року. А голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що путінські війська безрезультатно контратакують на напрямку Сватове — Кремінна, а українським захисникам залишилося декілька кілометрів до Кремінної.

Щодо Бахмута, то на ньому зійшлися не тільки стратегічні цілі кремля. Там ще ведеться внутрішня політична війна російських еліт, причетних до «спецоперації». З інформації ГУР МОУ відомо, що на цьому напрямку самостверджується ПВК «Вагнер» (така собі приватна армія російського олігарха Пригожина). Днями з’явилося відео, на якому двоє «вагнерівців» прямо погрожують начальнику генштабу збройних сил рф Герасимову, звинувачуючи його у дефіциті боєприпасів. Мовляв, через це бійці Пригожина не можуть достойно протистояти ЗСУ.

На думку Тараса Березовця, який є нині офіцером першої окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна, ворог відчуває дефіцит боєкомплектів до власної артилерії, тому нині певна перевага на нашому боці. Але небезпека не минула. Бо противник має фактично необмежений людський запас, тому не зупиниться ні перед чим, кидаючи у суїцидальні атаки власні війська. За словами Березовця, це так званий бахмутський експрес, бо ворожа жива сила поповнюється постійно.

У свою чергу аналітик Defense Express Сергій Згурець вважає, що рф, маючи великі запаси військової техніки та озброєння, може затягнути війну на кілька років.

«Я не виключаю того, що бойові дії можуть тривати щонайменше 2—3 роки. Адже в росії ще залишаються чималі ресурси у військовій техніці. Тому рф може з меншими темпами ефективності затягувати бойові дії. Проте такий сценарій розвитку подій не єдиний. На мою думку, наступний рік стане досить важливим у цій війні. І для нас успішність наступальних дій у 2023 році буде залежати від допомоги союзників», — таку думку висловив він у коментарі «Еспресо».

Експерт зазначив, що нині і Україна, і росія накопичують сили для подальших бойових дій.