Незважаючи на те, що Верховна Рада працює в умовах воєнного стану, комітет ані на день не зупиняє своєї роботи, каже його очільник. Народні депутати продовжують готувати законодавчі ініціативи до розгляду парламенту. А от на наступний рік законотворці разом з профільним міністерством та Офісом Президента планують розробити і ухвалити десять пріоритетних законопроектів.

Цього року уряд розробив законопроект № 7585 про медичні вироби. Однак текст документа не враховує нових технічних регламентів, які були прийняті в ЄС, зауважив М. Радуцький.

«Разом із колегами будемо допрацьовувати документ, щоб він відповідав оновленим нормам Євросоюзу та був підтриманий стейкхолдерами галузі. Відзначу, що це одне із головних законодавчих зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС».

Працюватимуть і над змінами до закону про захист населення від інфекційних хвороб. Парламентарії також мають намір посилити біологічну безпеку та біологічний захист. Торік Верховна Рада ухвалила Закон «Про систему громадського здоров’я», каже очільник профільного комітету, а два наступні законопроекти — це логічне продовження актуалізації законодавства у напрямі біологічної безпеки та протидії розповсюдженню інфекційних хвороб. Також важливо, що законопроекти адаптують українське законодавство до відповідних положень законодавства ЄС.

Ще одна обговорювана тема — регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Відповідний законопроект № 7457 був розроблений МОЗ. Використання препаратів на основі медичного канабісу сьогодні актуальне як ніколи, адже сотні тисяч українців мають посттравматичний стресовий розлад, переконаний Михайло Радуцький. За прогнозом МОЗ, після нашої перемоги кількість українців із ПТСР може становити до трьох мільйонів осіб.

Ще один напрям роботи — допоміжні репродуктивні технології. «На початку пандемії виникло декілька скандалів, коли новонароджені діти від сурогатних матерів залишалися в готелях через те, що батьки-іноземці не могли їх забрати, — йдеться в повідомленні парламентарія. — Ми вирішили розробити окремий закон, який би захищав права дітей та батьків. Нині у Верховній Раді зареєстровано три альтернативні законопроекти (№ 6475, № 6475-1, № 6475-2). За результатами їх розгляду на засіданні профільного підкомітету вирішили утворити робочу групу з напрацювання нової узгодженої редакції законопроекту».

Опікуватимуться на законодавчому рівні й питанням регулювання обігу спеціальних харчових продуктів, біологічно активних добавок та інших харчових добавок. Нині для продажу БАДів в Україні достатньо лише отримати санітарний сертифікат. Але біологічні добавки можуть шкодити здоров’ю людей, тому потрібно організувати державний контроль за їх реєстрацією та наблизити наше законодавство у цьому питанні до положень права ЄС.

Народні депутати також мають намір внести зміни до деяких законодавчих актів щодо удосконалення надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини. Сьогодні  за цим напрямом діє сім пілотних проектів. Однак поки що не існує окремого закону, який би врегульовував питання застосування телемедицини та доступності пацієнтів до сучасних методів діагностики, лікування з використанням цифрових технологій. Під час війни телемедицина дає змогу проводити консультації із спеціалістом майже у будь-якому місті світу. Тому в планах — законопроект, що дасть можливість ефективніше використовувати телемедицину.

На порядку денному наступного року буде також питання про самоврядування медичних професій в Україні. Комітетську версію законопроекту, яка напрацьовувалася на численних нарадах два роки, парламент відхилив. Цього разу закон розробив МОЗ, і наразі документ проходить обговорення із стейкхолдерами галузі. «Наше бачення — в Україні, як і в країнах ЄС, має бути розвинене самоврядування медичних професій, якому буде делеговано низку повноважень у сфері охорони здоров’я», — переконаний М. Радуцький.

Ще один напрям — удосконалення медико-соціальної експертизи. У МОЗ є чіткий план реформування системи МСЕКів. Тож необхідно створити законодавче підґрунтя для проведення цієї реформи.

Водночас народні депутати працюватимуть над питаннями щодо здійснення реабілітації. Зокрема забезпечення допоміжними засобами реабілітації. Через війну сотні українців дістали важкі поранення, втратили кінцівки. НСЗУ вже запровадила окремий пакет медичних послуг з реабілітації, у МОЗ також є бачення, як налаштувати систему реабілітації. А відповідний законопроект дозволить врегулювати на рівні закону надання послуг з реабілітації за європейськими стандартами, запевнив голова профільного парламентського комітету.

Також на початку наступного року народні депутати планують подати на розгляд Верховної Ради в другому читанні законопроект № 6364 щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ. Ухвалення документа дасть можливість відповідно до світових стандартів налагодити систему ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ.

Вл. інф.