Олена ШУЛЯК, голова партії «Слуга народу»: 

— Дорогі українці!

Вітаю вас з Різдвом та Новим роком! Це традиційні слова, які ви читаєте в цей час кожного року. Але цьогоріч їх могло і не бути. Могло не бути ані Верховної Ради, ані її газети «Голос України», ані самої України.

Так задумав наш ворог. Але ми мали інші плани. Вижити. Зберегти Україну. Дати відсіч.

Ці плани ми перевиконали. Україна — країна року. Її Президент — людина року. ЗСУ — одна з найсильніших армій світу. Наші прапори майорять на всіх континентах. Допомогти Україні — справа честі навіть для тих країн, які до цього намагалися утримувати нейтралітет.

Світ вірить в Україну. Але найголовніше — в неї віримо ми самі. «Схід і Захід разом» — не просто красивий слоган, а реальність.

Ми бачимо, як киянин, львів’янин, харків’янин та одесит пліч-о-пліч воюють на фронті. А їхні діти й дружини ховаються від ворожих ракет, які одним залпом летять на Київ, Львів, Харків та Одесу. Ворог хотів розколоти нас — а насправді об’єднав.

Наша єдність дає колосальну енергію. Я відчула це в Херсоні, куди приїхала першим потягом після звільнення міста від окупантів. Радісні люди, загорнуті в синьо-жовті прапори, а на задньому плані — бігборд «россия здесь навсегда». В цій картині — вся велич українського народу. І вся нікчемність російської псевдоімперії.

На 2023 рік усі ми бажаємо одного — Перемоги. Але насправді маємо ще одне завдання — Велике відновлення України. Саме так, не чекаючи кінця війни. Українцям треба жити, працювати, народжувати дітей, лікувати хворих, навчати студентів — все це не можна поставити на паузу.

Здавалося б, дивно будувати такі наполеонівські плани, коли не завжди можеш помити голову, зварити каву, зарядити телефон — та хоча б знайти цей телефон у суцільній темряві! Але ми добре знаємо, що саме в темряві добре видно зірки.

Наші сьогоднішні зірки — це волонтери, медики, енергетики. Українці, що підтримують економіку, донатять на ЗСУ, просувають країну на міжнародній арені. Ну а головне сузір’я на українському небосхилі — це, звісно, наші захисники й захисниці, завдяки яким ми зустрічаємо Новий рік у вільній Україні.

Разом ми — сила! І разом ми зробимо 2023-й Роком нашої спільної Перемоги!

Олег КУЛІНІЧ, голова депутатської групи «Довіра»:

— 2022 рік був, безперечно, найважчим у всій незалежній історії України. Для мільйонів українців перші дні, тижні і місяці повномасштабного вторгнення були шоковими, кожного дня ставлячи перед людьми питання життя і смерті. На жаль, у буквальному розумінні... Країна втратила багатьох своїх найкращих представників, і ворогові за це не буде прощення. Але за ці 10 місяців усі ми звикли до багатьох речей, які в перші дні здавалися страшними і незрозумілими. Ми навчилися з цим жити. І кожен — долати свої труднощі і проблеми заради спільної Перемоги. Незважаючи на колосальні втрати, ворог відмовляється визнати провал своїх планів. Бо для них життя своїх людей — ніщо. А для нас життя кожного нашого героя — найвища цінність, а звільнення з полону наших хлопців і дівчат прирівнюється до національного свята. Уже понад 100 тисяч загиблих російських окупантів, відвойовані Харківщина, Чернігівщина, Сумщина, Херсон, відбитий напад на Київ. Але головний підсумок наразі навіть не в цьому, а в тому, що вся Україна нарешті повірила у свою незламність і переконливо довела це ворогу. І з таким народом будь-які плани кремля приречені на поразку! Цю українську незламність побачили і оцінили у світі, і без жодних перебільшень українці зараз викликають повагу і захоплення у всіх частинах земної кулі. Принаймні тих, які вважають себе цивілізованими країнами та сповідують демократичні принципи. Не випадково низка впливових світових видань назвала Україну країною року, а

Президента України — персоною року. Але ми пам’ятаємо, що персоною року є весь український народ, усі ті, хто кожного дня бореться за наші незалежність і свободу. Тож із Новим роком та Різдвом Христовим, дорогі українці! Найголовніше побажання для всіх нас — це Перемога, бо лише після нашої Перемоги на українській землі запанує такий довгоочікуваний мир! Попри жодні обставини ніколи не втрачаймо віри у краще! Слава нашим доблесним Збройним Силам, Слава Україні!

Кіра РУДИК, голова партії «Голос»:

— Усе, що сталося протягом 2022 року, оголило дуже багато речей. Світ побачив, що таке насправді росія, росіяни та їх режим, чому пацифікація агресора не приносить миру, а непокаране зло повертається ще більшим злом. Подекуди ще лунають заяви про «зберегти обличчя» чи «провокація ескалації», але їх сприйняття суспільствами геть інше. Ми побачили справжнє потворне лице так званої «другої армії світу»: воєнних злочинців, мародерів, ґвалтівників, які тероризують цивільне населення. Ми показали світові себе справжніх: народ, який для своєї свободи, для своїх цінностей здатен принести найвищу жертву. Народ, чия хоробрість і сміливість стануть легендарними на багато століть уперед. Ми побачили справжніх друзів. Їхню підтримку, їхню зброю, їхню допомогу. Ми створили і зберегли цю єдність з Україною і працюватимемо над її посиленням далі. Санкційний тиск триває, і ми будемо його посилювати. Міжнародна ізоляція рф триває, і ми будемо її посилювати. Процес конфіскації російських активів запущено, і ми будемо домагатись його повної реалізації: передачі Україні коштів олігархів і центробанку рф. 2023 рік має стати роком нашої Перемоги. Це наш головний план. Тому всі наші зусилля будуть зосереджені на здобутті цієї

Перемоги і справедливості

Юлія ТИМОШЕНКО,  голова партії «Батьківщина»:

— Дорогі мої!

Минає 2022 рік.

Це був дуже довгий рік. Рік нашого болю, нашої біди, наших тривог.

Але це був і великий рік.

Це був рік створення нової України. Це був рік, коли Україна своєю мужністю здивувала цілий світ. Це був рік взаємної допомоги й підтримки, непохитної Віри і величезної Любові! Це був рік звитяг, героїзму і подвигу наших воїнів України. Рік волонтерів, енергетиків, лікарів, вчителів, усіх добрих людей, які робили те, що належить робити, хоч би як доводилося важко. Можливо, це був найвеличніший рік у всій українській історії. Бо ж не тільки світові, але й собі ми довели: ми — сильні, ми — горді, ми — вільні. Ми — найкращі в світі!

Як показали ці дні, місяці й тижні, не так уже й багато потрібно людині, аби почуватися щасливою. Щоб не летіли ворожі ракети на наші будинки, щоб не гула сирена повітряної тривоги над головою, щоб окупант не топтав святу українську землю, щоб залишилися живими наші рідні, наші близькі, друзі, наші воїни... Хай так і буде. І у 2023-му, і надалі!

І хай та благодать Господня нарешті зійде на Україну. Адже тепер у світі час великого дива. Час — України! Ми вже показали, що Україна — це сила! Тепер треба довести, що Україна — це щастя. Ми навчилися вмирати за Україну, тепер час для України жити. Жити гідно, заможно, щасливо!

І я знаю і вірю, що так і буде. Бо ми — найкращі, ми — найвеличніші. Ми — УКРАЇНЦІ!

Хай буде новий рік! Хай буде Перемога! І нехай це найзаповітніше бажання всіх українців якомога швидше здійсниться!

З Новим переможним роком вас, дорогі українці! З Різдвом Христовим!

Усе буде Україна!

З повагою, Юлія ТИМОШЕНКО.

Тарас БАТЕНКО, голова депутатської групи «Партія «За майбутнє»:

— Від усього серця вітаю всіх українців із Різдвом Христовим і Новим роком!
2022-й став для всіх нас роком надзвичайних випробувань, боротьби за свою Незалежність та рідну землю. І ми платимо за це надвисоку ціну.

Майже рік триває жорстока військова агресія проти нашої держави. Українці вже стали взірцем незламності духу та неймовірної єдності для всього світу. Кожен із нас робить усе можливе і неможливе задля оборони в боротьбі за нашу Державність

Низький уклін і найвища шана нашим захисникам, які щодня захищають усіх нас і відвойовують тимчасово окуповану ворогом територію Української держави. Саме завдяки нашим мужнім захисникам ми маємо можливість щоранку бачити новий день та долучитися до Різдвяних і Новорічних свят.

Щиро бажаю всім у новому році такої довгоочікуваної нашої Перемоги! Зичу кожному щастя, миру, добра, достатку та Божого благословення!

Слава Україні! Героям слава!

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, голова Комітету Верховної Ради  з питань інтеграції України до ЄС («Європейська солідарність»):

— Складно підбивати підсумки року, бо всі вони, крім воєнних, дуже відносні. Можливість скористатися нашими мирними здобутками в майбутньому дуже залежить від Сил оборони і нашої здатності перемогти ворога військовим шляхом зараз. Зрештою, в усіх великих політичних, міжнародних, інформаційних перемогах 2022-го левова частка перемог військових. Опір нашого війська і мобілізація всіх українців навколо нього — ось фактор, який робить можливим неможливе. Ми є, і ми б’ємо «непереможну» російську армію на очах усього спантеличеного світу. Настала нова геополітична реальність, на яку на початку року зовсім не сподівався самовпевнений московський цар і його стадо, яке увірувало у власну всемогутність і безкарність. путін мріяв реставрувати СРСР у соту річницю його створення, а підвів недобиту імперію до остаточного акту її тривалого і кривавого кінця.

Ані ми, ані вільний світ не злякалися путіна. Дякую нашим партнерам, які всі ці дні поруч із нами — буквально подають снаряди, дають гроші, приймають наших біженців. Сто років тому більшовики взяли гору значною мірою тому, що ми не мали підтримки з-за кордону. Сьогодні все інакше — неможливо переоцінити значущість змін у підходах західних держав до нас і до агресора.

Найдовше і найдужче росіяни мучили українців, тому не дивно, що саме нам історія відвела почесну роль тих, хто поховає росію. У 2022-му нам допомагали не програти, натомість у 2023-му нам треба не просто не програти, а переконливо перемогти.

Партнери мають остаточно перейти від парадигми «росія не може перемогти» до «росія має бути переможена». Для цього треба не лише зберегти, а й наростити допомогу Україні. Тож мусимо подвоїти міжнародну роботу з чітким усвідомленням, що підтримка партнерів — не даність, а результат великої роботи української зброї і дипломатії. Пишаюся значним внеском, який робить на міжнародній арені Верховна Рада. Сподіваюся, наступного року парламент поверне собі всередині країни такий само потужний голос, який він нині має за кордоном.

Отримавши статус кандидата на вступ до ЄС, маємо бути свідомими й відповідальності, яку накладає такий статус. Цей рік показав, як сильно недооцінювали наш народ: за кордоном були переконані, що українці одразу здадуться, а вдома боялися, що українці втечуть. А вони залишилися на своїй землі і дали такої прочуханки окупантам, що вже Саратов здригається. Тому настав час перестати дурити українців. Вони захищають країну своїми життями, і політики не можуть чинити інакше, як зробити нарешті свою роботу якісно.

В Україні будуть завершені реформи, які гарантують верховенство права та рівність перед законом. Не заздрю тим, хто намагатиметься завадити цьому статися. Після стількох жертв тримати українців за тих, хто миритиметься із несправедливістю – ще небезпечніше, ніж було для путіна в лютому. Ця війна — точно не привід забувати, за що, власне, воюють українці й українки. А вони воюють за демократичну державу, де дотримано права людини і є свобода слова. Ціннісна відмінність між українцями і росіянами має зберігатися, і немає ніякого виправдання стиранню цієї різниці, бо це наша перевага, що робить нас сильнішими.

У 2023-му нам конче потрібні справи, які б показали партнерам нашу рішучість та налаштованість на швидке, а головне, якісне виконання семи умов, якими, супроводжувалося надання кандидатського статусу. Це не суто про європейську інтеграцію. Ці реформи важливі також для того, аби забрати аргументи у скептиків нашого євроатлантичного майбутнього. Адже після Перемоги, яка, очевидно, супроводжуватиметься падінням або значним послабленням росії, ми вперше з 1990-х знову матимемо (невідомо, наскільки тривале) вікно можливостей вступу до НАТО. Хотілося б, аби до України, як до Швеції і Фінляндії, застосували пришвидшену процедуру вступу. Це означає, що вже сьогодні парламент і уряд мали б виробити спільний порядок денний домашньої роботи, якому, знаю, не заважає воєнний стан, погодити його з партнерами і сумлінно виконувати. Тоді в день Перемоги у партнерів не буде іншого шляху, як тільки прийняти нас у Північноатлантичний альянс.

І, звісно, Україні, яка, воюючи, ще й показує відданість демократії та західним цінностям, допомагати приємніше і значно легше. Так само реформаторський порядок денний звів би нанівець російські спроби крутити стару платівку про українську корупцію чи розкрадання західної зброї.

Упевнена, що нам вдасться, як вдавалося досі. Для цього потрібні єдність і щирість. Усі чудово розуміємо: гасла не замінять роботи.

Опівночі 31 грудня не станеться ніякої магії. На фронті гамселитимуть гармати, лікарі рятуватимуть поранених, електрики лагодитимуть підстанції, діти чекатимуть батьків... Але це й є найсильніша магія — те, як мільйони чужих людей стали рідними, і кожен по-своєму долає найбільше у світі зло. І цього разу нам точно під силу зробити так, аби майбутні покоління відчували гордість, бачачи цифру «2023». Нам точно до снаги разом із підтримкою друзів з усього світу зробити 2023-й величним роком

Перемоги свободи.

Хай він стане таким!