Саме тоді із Севастополя до Одеси прибули 22 одинадцятикласники військово-морського ліцею, відмовившись складати присягу російській федерації. Їм загрожували офіцери чорноморського флоту росії, вимагали, щоб юнаки зреклися України. Не зреклися, залишилися вірними Батьківщині та українському народові.

В Одесі ще не було навчального корпусу, гуртожитку для ліцеїстів, не було упевненості, що ліцей взагалі існуватиме.

З фінансуванням були найгостріші проблеми — розпочалася війна. Усі витрати Міністерство оборони України покрити не могло. На допомогу прийшла міська влада — виділила кошти на ремонт, асфальтове покриття, внутрішні оздоблювальні роботи, меблі. У серпні було проведено набір, і 1 вересня 2014 року ліцей відновив навчання.

Військово-морському ліцею імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного виповнилося 13 років (з урахуванням севастопольського періоду життя). Його набір збільшився — тепер щороку можна зараховувати 100 ліцеїстів. Понад половина — уродженці Одеського регіону, але навчається тут молодь практично з усіх областей України. До того ж за три роки ліцей прийняв на навчання трьох дівчат, випускниць 9-го класу. Так народилася нова традиція.

Сьогодні в історії ліцею про них пам’ятають. Дар’я Глущенко родом із села Лиманське Роздільнянського району. Тато і мама — військовослужбовці. І Даша вирішила наслідувати їхній приклад. У ліцеї подобається. Хлопці-однокурсники не лише завжди допомагали — парти, наприклад, пересунути під час прибирання, а й морально підтримують перших дівчат військово-морського екіпажу.

Хлопцям у ліцеї подобається. Ті, кому важко, відсіваються буквально в перші тижні. Більшість залишається — ті, хто насамперед морально готовий до нелегкої військової служби.

Нині військово-морський ліцей став справжньою кузнею офіцерів ВМС України.

У профільному ліцеї велика увага приділяється таким предметам, як фізкультура та «Захист Вітчизни». До того ж додано навчальні години на дисципліни, необхідні для вступу до вищих військових навчальних закладів: українська мова, математика, англійська мова. А щоб вступити до ліцею, треба скласти письмові іспити з цих предметів на відмінно.

Особлива увага — вивченню англійської мови. Щочетверга церемонія підйому прапора, рапорти днювальних і чергових — лише англійською. А після закінчення ліцею, склавши відповідний іспит, ліцеїсти отримують сертифікат з англійської мови відповідно до стандартів НАТО. І, ставши курсантами, можуть навчатися за кордоном. Сьогодні випускники ліцею навчаються у Великій Британії та Італії.

Обов’язкова складова навчального процесу — військово-спортивна практика.

Цей рік став для ліцеїстів не лише навчальним, а й роком випробувань. Роком Незламності. І молодь його чудово долає.
Попереду в них — океанські походи, бойова стрільба та тверда рішучість захистити морські рубежі України.

Без нього морської держави не буває

Як відомо, Україна — морська держава, а Військово-Морські сили Збройних Сил України є основним інструментом її захисту на морському напрямку.

Після передислокації із Криму та Севастополя військовим морякам спільно з підприємствами військово-промислового комплексу довелося докласти значних зусиль для відновлення бойового ядра флоту. Незважаючи на численні організаційні, технічні, фінансові, кадрові та інші проблеми, за короткий проміжок часу вони відновили та наростили бойові можливості надводних сил та розпочали виконання бойових завдань з контролю морської ситуації у зоні відповідальності, посилення охорони морської ділянки державного кордону України.

Сьогодні в районі бойових дій зі знищення рашистських окупантів мужність, відвагу та героїзм виявляють підрозділи морської піхоти, морської авіації, морської артилерії. У бій їх ведуть випускники Одеського військово-морського ліцею.

Україна розробила план розвитку Військово-Морських сил до 2025 року. Експерти розуміють, що збудувати власний флот, який міг би протистояти російському чорноморському флоту, навряд чи вийде. Тож українські військові вирішили підготувати «асиметричну» відповідь, розміщуючи крилаті ракети на березі та ракетні катери і корвети на воді.

Вартість одного корвета — це, умовно кажучи, вартість двох-трьох ракетних катерів. Кількість протикорабельних ракет, які несе корвет і ракетний катер, однакова, зазвичай вісім. Так, корвет має низку своїх переваг, але має і свої недоліки. І головний — це його вартість, а також те,  що він буде пріоритетною ціллю для росії. Водночас ракетних катерів було б більше, а щоб їх знищити, треба було б більше зусиль.

Перші переможні сторінки

У ніч з 13 на 14 квітня 2022 року в північно-західній частині Чорного моря двома протикорабельними ракетами «Нептун» було потоплено флагман російського чорноморського флоту «Москва».

Після закінчення Другої світової війни потоплення найновішого ракетного крейсера стало найбільшою втратою серед бойових кораблів. А переможна сторінка, вписана українськими моряками під час війни з росією, увійшла до світового фонду військово-морського мистецтва.

7 травня 2022 року біля берегів острова Зміїний українські захисники знищили два ворожі десантно-штурмові катери типу «Раптор» та десантний катер типу «Серна» із зенітно-ракетним комплексом «Тор». Ще один «Раптор» істотно пошкодили.

На 127-й день війни 30 червня 2022 року російські війська в паніці втекли з острова Зміїний. Це сталося внаслідок успішно проведеного чергового етапу військової операції із завданням вогневих ударів ракетними та артилерійськими підрозділами по острову.

російський флот, яким так пишався і загрожував усьому світу кремль, виявився не більш ніж роздута мильна бульбашка, яка луснула, натрапивши на українську «голку». Військові аналітики вже заявляють — 70% чорноморського флоту росії втрачено назавжди. Це незворотні збитки для російської армії. Для корабельного угруповання це сильний ляпас. Фактично втративши свого флагмана і втрачаючи потужності, вони перетворюються на флотилію і «худнуть» далі.

Але тепер найскладніше для кремля — не стільки відновити втрати кораблів, скільки  повернути віру народу в міф про непереможність флоту росії. А після того, як його частково було знищено Україною — країною, у якої такого сильного флоту немає, пропаганда стала зовсім безсилою.

Слава Флоту України!

Одеська область.

Фото надано прес-центром ВМС України.