Утім, дорогою ціною обходиться вона всім українцям, бо ж немає тих, кого б не зачепила своїм крилом ця абсурдна й жорстока війна — хтось пішов захищати батьківщину, хтось виборює перемогу на виробництві, хтось на волонтерському, культурному чи інформаційному фронті. На жаль, багато наших славних захисників, які могли б жити, творити і розбудовувати Україну, тепер у Небесному війську.

9 червня у бою під Ізюмом загинув київський громадський діяч, розвідник 93-ї ОМБр «Холодний Яр» Роман Ратушний. Йому мало виповнитися 25... Учасник Революції Гідності в 16 років, керівник ГО «Захистимо Протасів яр», Роман Ратушний від першого дня російського вторгнення брав участь у боях під Києвом, потім у складі 93-ї ОМБр визволяв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

12 вересня в бою під Майорськом на Донеччині загинув 47-річний Олександр Шаповал, заслужений артист України і соліст балету Національної опери. 25 лютого він пішов у Тероборону, потім став гранатометником у лавах ЗСУ.

19 грудня поліг ще один діяч мистецтв і воїн — заслужений артист України, учасник ансамблю ім. П. Вірського Сергій Шкварченко.

Повномасштабна російська агресія забрала життя й щонайменше 43 працівників мас-медіа. За даними НСЖУ, серед загиблих — вісім журналістів, котрі виконували професійні обов’язки; 13 медійників — цивільних жертв; 22 представники ЗМІ, які боронили суверенітет України у лавах ЗСУ.

...28 листопада ДНК-експертиза підтвердила, що тіло, яке знайшли в могилі № 319 в лісі під Ізюмом, належало українському письменнику, активісту й волонтеру Володимиру Вакуленку. Під час першого арешту зайди з рф жорстоко катували Володимира.

Востаннє його бачили живим 24 березня, коли до його обійстя під’їхав бус зі знаком «Z». Письменника схопили, кинули до автівки і повезли у напрямку Ізюма.

Серед загиблих на фронті — історик і викладач Кам’янець-Подільського національного університету імені Огієнка, автор понад 120 наукових публікацій Вадим Стецюк.

Столичний екскурсовод, активіст, автор блогу «Київ, що зникає» Сергій Миронов на фронт пішов одним із перших. Він захищав Київ у складі 241-ї бригади Тероборони. 17 листопада воїн героїчно віддав своє життя на східному напрямку.

15 листопада під Бахмутом від ворожої снайперської кулі загинув 26-річний артист Національної оперети Вадим Хлуп’янець.

5 жовтня стало відомо про загибель на Донецькому напрямку «кіборга» В’ячеслава Зайцева. Він боронив донецький аеропорт, пройшов бої у Південному котлі та Дебальцевому. За бойові заслуги відзначений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

18 жовтня на фронті віддав життя відомий львівський історик, капітан Юрій Костик, який мав позивний «Герой». Він викладав історію України англійською для іноземних студентів, а на передовій командував ротою. Відзначений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Герої російсько-української війни... Їхній подвиг — безсмертний. Пам’ятаймо і наближаймо нашу Перемогу! Вона вже скоро.

Фото prostir.ua