На останній сесії Хмельницької районної ради, яка відбулась наприкінці минулого року, було припинено повноваження її голови Олександра Чорнієвича.

Призвела до цього конфліктна ситуація, котра тривала довго. Впродовж року, висловлюючи незгоду з діяльністю голови, частина депутатів не приходили на сесію, і через відсутність кворуму не вдавалось прийняти рішення з багатьох важливих питань, зокрема й ухвалення річного бюджету.

Через його відсутність не могли отримувати заробітну плату працівники виконавчого комітету райради та архіву Хмельницького району. В результаті до початку осені майже із двох десятків працівників апарату залишилися працювати лише п’ятеро, а решта звільнились, навіть не отримавши розрахунок.

Конфлікт загострився, коли наприкінці серпня рада вкотре спробувала прийняти річний бюджет. Тоді, коментуючи ситуацію, голова ради Олександр Чорнієвич пояснював, що сесію не вдалось провести через політичні амбіції фракцій райради, серед яких були названі «Європейська солідарність», «Слуга народу» та «За майбутнє».

Однак представники цих фракцій говорили про інше. Насамперед про те, що не згодні з методами роботи голови, котрий виносить на сесію питання без попереднього обговорення з депутатами. Ішлось і про те, що він передає приміщення комунальної власності без рішення ради.

Тоді частина депутатів повідомили, що не приходитимуть на сесії, поки голова не складе свої повноваження. Та нових обертів конфлікт набрав наприкінці минулого року, коли знову потрібно було приймати новий річний бюджет. Порозуміння між депутатами і головою так і не було досягнуто.

На думку деяких депутатів, голова не впорався із завданнями, які було покладено на нього, через відсутність необхідного досвіду та некомпетентність. Тож, щоб не доводити ситуацію до абсурду, голова був змушений піти у відставку. Однак надалі він залишатиметься депутатом і представлятиме партію «Команда Симчишина».

Схожі події вже вкотре переживає і Кам’янець-Подільська міська рада, де через непорозуміння, які постійно виникають між міським головою Михайлом Посітком та значною частиною депутатського корпусу, постійно зриваються сесійні засідання. Так сталось і наприкінці січня, коли з тієї ж причини не вдалось провести позачергову сесію, де мали затверджувати бюджет нового року.

Як прокоментував ситуацію міський голова Михайло Посітко, запропонований бюджет має відповідати вимогам воєнного часу, тому в першу чергу у проекті багато рішень на підтримку військових та у сфері соціального захисту. Зокрема, передбачена підтримка сімей загиблих військових, одиноких матерів, пенсіонерів. На сесію виносилась і низка програм щодо забезпечення життєдіяльності громади. Але громада знову ввійде в новий рік без бюджету.

Хоча депутати практично одностайні в думці, що під час війни всім потрібно єднатись і знаходити порозуміння навіть у найскладніших ситуаціях, проте зробити це в міськраді не вдається. У кожної зі сторін конфлікту є свої пояснення того, чому так відбувається. Та, очевидно, хтось таки мусить піти на поступки. Як і те, що найперше завдання голови ради — об’єднати депутатів у роботі. Якщо це не вдається зробити роками, варто думати про зміни, які пішли б на користь як самій раді, так і громаді міста.

Хмельницька область.