Про це повідомила віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час робочої поїздки до Вінниці.

«Знаю, що є розмови про те, що з 1 січня 2023 року припинять виплати для ВПО, — зазначила міністр. — Це не так. У нас була нарада з міністром соціальної політики, іншими органами, які відповідають за виплати. З   1 січня не потрібно буде йти в органи соціального захисту та підтверджувати своє місце перебування, оскільки статус ВПО є безстроковим».
Ірина Верещук наголосила, що не можна допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками чи помилково позбулися цієї допомоги.

«Нині, коли постійно лунають повітряні тривоги, є проблеми з електрикою та зв’язком, люди не мусять стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність вказаного місця проживання, — пояснила посадовець. — Не треба хвилюватися, виплати будуть надходити, як і раніше».

Віце-прем’єр побувала в державному навчальному закладі «Центр професійно-технічної освіти № 1» (на знімку). З перших днів війни він став місцем компактного проживання ВПО. До 1 вересня тут перебувало 500 осіб, нині їх 131, серед яких 28 дітей.

У гуртожитку, де проживають переселенці, один з поверхів відремонтували за кошти французької неурядової організації Acted у співпраці з Вінницькою міськрадою. Названа організація надала побутову техніку, фільтри для очищення води. Місцеве підприємство «Грін Кул» забезпечило холодильниками, а Подільська агенція регіонального розвитку надала обладнання для випічки хліба.

Особливість навчального закладу в тому, що тут виграли конкурс на реалізацію державної програми перекваліфікації ВПО.

«Ми на конкретному прикладі побачили, як на базі професійно-технічного училища здійснюється перекваліфікація ВПО, — каже Ірина Верещук. — Дуже важливо, щоб люди мали роботу. Бо тієї допомоги, що надає держава, недостатньо. Спілкувалася з переселенцями з Харківщини. Вони навчаються на токаря й слюсаря. Така програма з перекваліфікації має працювати.

Вінниччина є тим майданчиком, де її вже втілюють у життя».

Довідково

На Вінниччині станом на 1 грудня 2022 року офіційно зареєстровано 178 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 58 тисяч — діти.

Вінниця.

Фото з відкритих джерел.