Так, за його словами, ЗСУ звільнили 40% окупованих під час повномасштабного вторгнення територій і 28% всіх окупованих росією територій. За цей час наші захисники знищили понад 100 тисяч загарбників, десятки тисяч одиниць російської військової техніки та майже 1,9 тисячі повітряних цілей ворога.

За інформацією Генштабу ЗСУ на 3.01, противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку. Наприкінці минулого року Бахмут став найгарячішою точкою російсько-українського фронту. За даними розвідки Британії, за останні десять днів Україна виділила значні підкріплення для захисту сектору, і частота російських атак знизилася порівняно з піком у середині грудня. На думку аналітиків, найближчим часом окупантам не вдасться захопити цей стратегічний населений пункт.

Натомість у ворога з’явилася нова тактика залякування українців не лише ракетними атаками по критичній інфраструктурі, а й дронами-камікадзе іранського виробництва. У період новорічних свят сили ППО за дві доби знищили над Україною 100% ворожих дронів — 84 «мопеди», повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. За його словами, якщо рф й отримала нову партію іранських дронів, то щонайменше половину вона вже використала. Однак напередодні у своєму відео-зверненні Президент Володимир Зеленський попередив: цими тижнями ночі можуть бути доволі неспокійними — є інформація, що росія планує тривалу атаку «шахедами». Її ставка може бути на виснаження. На виснаження наших людей, нашої ППО, нашої енергетики.

Втім, і на територію рф та тимчасово окуповані нею території стало прилітати та вибухати частіше. «Бавовна Вікторівна» завітала до Севастополя, Сімферополя, Курської, Воронезької областей... А потужний удар українських захисників у новорічну ніч по базі росіян у Макіївці Донецької області підірвав авторитет кремля та спричинив критику військового командування рф «між своїми». Такий висновок зробив Інститут вивчення війни (ISW).

Американські аналітики вважають, що подібні військові невдачі дедалі більше ускладнюватимуть зусилля путіна заспокоїти провоєнну спільноту та зберегти домінуючий наратив у внутрішньому інформаційному просторі.