Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації щодо розміщення формувань ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану. За інформацією слідства, яке ведуть фахівці Управління СБУ в області за процесуального керівництва облпрокуратури, підозрюваний оприлюднив дані, які не розміщувалися у відкритому доступі ні Генштабом ЗСУ, ні Міністерством оборони та іншими уповноваженими на те державними органами. Якщо вину чиновника доведуть у суді, йому світитиме від 5 до 8 років позбавлення волі.

Згадане вище офіційне формулювання провини керівника найбільшої в області громади поки що досить обтічне. Однак більшість полтавців уже знають, про що йдеться. Адже вони були, м’яко кажучи, здивовані «відкритістю» очільника обласного центру, котрий 15 грудня під час короткої зустрічі з журналістами(!) в сесійній залі міськради розповів про формування «нової військової частини, яка розміщуватиметься у Полтавській територіальній громаді».

При цьому називалася навіть кількість військовослужбовців, які працюватимуть у тому приміщенні...

У день оголошення згаданої підозри прокурор області Антон Столітній, який її підписав, під час брифінгу для журналістів повідомив про те, що наразі «перевіряється можлива причетність підозрюваного до інших злочинів».

Вочевидь, ідеться про неодноразові попередні висловлювання Олександра Мамая в дусі російських пропагандистських наративів щодо війни на території нашої держави «США і росії», в якій нібито «брат іде на брата», та інші подібні «відкриття».

Ще одна гучна справа вже набула обрисів реального кримінального провадження, в якому підозрюваними поки що залишаються тільки керівник та головний бухгалтер комунальної організації «Інститут розвитку міста», а також двоє її фіктивних працівниць. Адже останні, за версією правоохоронців, лише числилися у цій тепленькій «конторі» й отримували там вельми пристойну платню, а насправді були хатніми робітницями у маєтку міського голови. У такий спосіб із бюджету громади, за підрахунками слідства, витекло понад півмільйона гривень...

Чи міг очільник обласного центру не знати про таке «сумісництво»? Олександр Мамай заперечує свою причетність до цього правопорушення фактично без будь-яких додаткових пояснень. А прокурор області запевняє, що «триває аналіз зібраних доказів, проводяться слідчі дії та експертизи». Про прийняті за їхніми результатами процесуальні дії він обіцяє повідомити пізніше.

Водночас слідчий СБУ подав до Октябрського районного суду Полтави клопотання про обрання міському голові запобіжного заходу — взяття під варту — за вже оголошеною йому підозрою.

Суд мав відреагувати на згадане клопотання протягом 72 годин. Однак його засідання станом на 3 січня не відбулося через самовідводи суддів.

За таких обставин Олександр Мамай записав і оприлюднив звернення до мешканців очолюваної ним територіальної громади та Президента України. У ньому він назвав оголошену йому підозру «необґрунтованою та політично вмотивованою». Оскільки він, мовляв, повідомляв журналістам не засекречену, а відкриту інформацію, яка надійшла для депутатів міськради від обласної військової адміністрації.

Зазначимо, що у Полтаві впродовж останніх місяців триває жорстке протистояння міського голови та частини депутатів міськради. Останні справді на приходить на сесії або залишають ті засідання, де, на їхню думку, очільник міста намагається «протягти» певні рішення.

Водночас попередні голосування показували: вже сформувалася більшість депутатів, готових проголосувати за недовіру міському голові Олександру Мамаю. Але у них немає двох третин від загальної кількості для прийняття такого рішення.

А політики і спостерігачі пропонують Президенту використати право про відсторонення міського голови від виконання обов’язків і призначення військової адміністрації.

Полтава.

Фото зі сторінки Управління СБУ в області.