Усі воєнні злочини російських окупантів стали можливими завдяки злочину агресії, тому важливо покарати всіх, хто планував, давав накази і втілював його.

Про це заявила народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань інтеграції України з ЄС, очільниця постійної делегації України у ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Ми зараз говоримо про те, що наявна міжнародна система жодним чином не спроможна притягнути до відповідальності за цей так званий «лідерський» злочин агресії Путіна та ще 20-30 осіб з Ради безпеки РФ, котрі планували, віддавали накази, втілювали цей злочин», - сказала політикиня.

За її словами, РФ ніколи не ратифікує Римський статут, саме тому для притягнення злочинців до відповідальності була обрана інша стратегія – міжнародний трибунал.

«З березня 2022 року ми просували цю ідею спочатку в Парламентській асамблеї Ради Європи, де 46 держав, потім у Парламентській асамблеї НАТО, згодом у Парламентській асамблеї ОБСЄ, тобто географія підтримки дуже широка. Нашим наступним завданням є політична підтримка у Генеральній асамблеї ООН. Це 193 країни, що мають висловитися стосовно всіх злочинів і конкретно щодо злочину агресії», - зауважила парламентарій.

Вона нагадала, що ще в березні минулого року делегати в ООН заявили своїм голосуванням, що діяльність РФ є прямою агресією, тому повинні бути запущені компенсаційні механізми. Також нещодавно було підтримане питання щодо Криму понад 90 делегатами в прямому голосуванні.

«Під час нашого виступу в ООН, коли тривав наш грудневий тур столицями світу на підтримку міжнародного трибуналу, ми побачили, як змінюється розуміння глобального Півдня. Я кажу зараз про країни Африки, які Україна попри збройну агресію Росії рятує від реального голоду. Я кажу і про Латинську Америку. На зустрічі з генсеком американських держав ми отримали його пряму публічну підтримку. Він зазначив, що такий злочин має бути покараний через спеціальний суд – трибунал», - наголосила народна депутатка.

Вона додала, що наразі в питанні трибуналу для Росії ведеться професійна дискусія серед юристів-міжнародників. У цьому сенсі нічого нового не вигадується – насправді переймаються наявні механізми з Римського статуту.

«Україна продовжує залишатися в центрі обговорень. Для нас важливо, щоб міжнародний трибунал був не просто судом на європейському континенті проти Росії, а щоб до нього долучилися країни від Австралії до обох Америк. Немає більшої справедливості, ніж покарання топчиновників РФ як політичної, так і воєнної складової», - резюмувала Марія Мезенцева.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України