Про це у вечірньому зверненні повідомив Президент Володимир Зеленський.

«Франція виводить європейську оборонну підтримку України на новий рівень, і я дякую Президенту Макрону за це лідерство. Отримаємо більше бронетехніки, і зокрема — колісні танки французького виробництва, — розповів Володимир Зеленський. Він наголосив: — Це те, що дає чіткий сигнал усім іншим нашим партнерам: немає зараз жодної раціональної причини того, що Україні досі не постачалися танки західного зразка. А це дуже важливо, щоб відновити безпеку для всіх українців і спокій — для всіх європейців».

«Саме перед новим «Рамштайном» такий сигнал є надзвичайно актуальним. Треба поставити крапку в російській агресії саме цього року і не відкладати жодної з тих оборонних можливостей, які здатні пришвидшити поразку держави-терориста. Сучасна західна бронетехніка, танки західного зразка — це як раз одна з таких ключових можливостей», — сказав Президент. 

Він також повідомив, що під час бесіди було погоджено подальшу співпрацю щодо суттєвого посилення нашої ППО та інших оборонних спроможностей. «Також домовилися працювати над реалізацією формули миру», — зазначив Володимир Зеленський.

У повідомленні, поширеному Єлисейським палацом, уточнюється, що йдеться про поставку легких бойових танків AMX-10 RC. Наголошено, що це «перший випадок, коли танки західного виробництва були поставлені українським збройним силам».

Окрім того, відбулася телефонна розмова з Прем‘єр-міністром Данії Метте Фредеріксен, під час якої співрозмовники обговорили оборонні потреби України на тлі викликів і загроз з боку росії. «Детально ознайомив із ситуацією на фронті. Скоординували подальші кроки задля зміцнення партнерства наших держав», — йдеться у дописі в телеграм-каналі Володимира Зеленського.

Також Президент України повідомив про розмову з румунським колегою Клаусом Йоганнісом. «Узгодили з Клаусом Йоганнісом кроки з подальшого розвитку українсько-румунської взаємодії, насамперед в оборонній галузі. Подякував за солідарність і підтримку Румунії в протистоянні російській агресії. Обговорили формулу миру й питання двостороннього порядку денного», — йдеться у телеграм-каналі Володимира Зеленського.

Фото Wikimedia Commons.