Зараз це найкривавіші гарячі точки фронту. Днями командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський (на знімку другий ліворуч) обговорив з командирами підрозділів, які стоять на захисті Бахмута та Соледара, поточну ситуацію на передовій. Як зазначили у Генштабі ЗСУ, під час роботи було надано практичні рекомендації та визначено подальші дії для зміцнення нашої обороноздатності.

«Ворог знову здійснив відчайдушну спробу штурму міста Соледар з різних напрямків та кинув у бій найпрофесійніші загони вагнерівців. Водночас завдяки мужності наших захисників, умілому та грамотному застосуванню вогневого ураження противник зазнав значних втрат і вкотре відступив, попри пропагандистські ворожі заяви про нібито захоплений Соледар», — цитує слова Сирського прес-служба Сухопутних військ ЗСУ.

Напередодні у вечірньому відеозверненні Президент України повідомив, що генерал Сирський, об’їхавши війська, які обороняються на цьому напрямку, відзначив бійців нагородами за стійкість і організовував перекидання додаткових підрозділів до цих міст.

росіяни розбиваються об реальність оборони ЗСУ в Бахмуті та намагаються з усіх боків оточити Соледар. Таку думку висловив військовий експерт Сергій Згурець. «Зараз рф намагається з різних напрямків оточити місто, використовуючи різні варіації з наступом лінією Яковлівка — Підгородне — Соледар, де точаться бойові дії, та намагається діяти в зоні Кліщіївки й Курдюмівки, щоб з півдня пробитися до трас, які забезпечують Бахмут необхідною логістикою», — пояснив він.

За словами речника Східного угруповання військ Сергія Череватого, ситуацію постійно контролює командування фронту й робиться усе для її покращення.

Офіцер ЗСУ, народний депутат України восьмого скликання Ігор Лапін розповів, що нічого нового рф не вигадала. Вона шукає місце, де можна пробити нашу оборону. Каже: подібна історія була, коли росіяни намагалися взяти Попасну. Зараз путінські війська намагаються перетворити операцію «Бахмут» на обхват за рахунок Соледара, перегрупувавши свої сили. Мовляв, це було зрозуміло, щойно путін заговорив про так зване перемир’я. Фактично для того, щоб таке переміщення військ відбулося не під вогневим контролем ЗСУ...

На думку експертів, рф навряд чи наступатиме зараз на півдні та сході України. Зібратися силами противник зможе до весни. До того часу ЗСУ має час, аби розбити угруповання рф на Бахмутському напрямку, в Авдіївці, Соледарі.

У будь-якому разі нам сьогодні потрібна зброя. Сподіваємося на активну допомогу США, зокрема крізь призму найбільшого пакета на понад 3 млрд доларів, оголошеного минулого тижня. Військовий аналітик і головний редактор Defence Express Олег Катков зазначив: особливість цього пакета в тому, що вперше озброєння передають не в одиничних зразках, а кількісно, хоча б на батальйон.

Тим часом міністерство оборони білорусі оголосило про проведення спільних з росією льотно-тактичних навчань з 16 січня по 1 лютого. Зазначено, що будуть задіяні всі білоруські аеродроми.

Техніка та зброя, яку рф перекидає до рб для цих навчань, знята із довготривалого зберігання та потребує обслуговування, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Поки що москва здійснює розгортання авіації у білорусі. Відповідно до повідомлення спільноти «Беларускі Гаюн», на аеродром «Мачулищі» під мінськом сідають літаки російських так званих «ВКС», а також мінімум дев’ять вертольотів Мі-8 та Мі-24, на деяких з яких нанесені Z-юкви.

Аналітики стверджують: створення авіаційного угруповання є одним з доволі важливих маркерів підготовки до вторгнення з території рб. Крім того, білоруський напрямок для кремля є доволі зручним для оманливих демонстраційних заходів з метою відволікання сил ЗСУ.